
Comisia Juridică a Senatului disută luni modificări importante pentru şoferii care sunt prinşi la volan cu substanţe interzise în sânge. Juriștii vor să introducă în proiect prevederea ca şoferii care sunt depistaţi pozitiv la testul antidrog după ce au consumat medicamente în baza unei prescripții medicale să nu fie pedepsiţi. Ministerul Sănătăţii va avea la dispoziţie un an pentru a stabili care sunt medicamentele cu efect psihoactiv.
Aceste modificări vizează pacienții cu depresii, cu anxietate ori cu atacuri de panică. În momentul în care un șofer care ia aceste medicamente, ce conțin substanțe psihoactive, este prins cu un test pozitiv, el nu va fi incriminat. Atenție, dacă va avea asupra lui o prescripție, o recomandare de la medic care să ateste faptul că aceste medicamente au fost practic recomandate de un specialist. Se propune modificarea pedepsei de la 2 la 7 ani la, respectiv un an la 5 ani, pentru toți cei care sunt depistați pozitiv la droguri sau la substanțe psihoactive.
Sunt modificări care vin după ce proiectul de lege în forma inițială a atras un val de reacții, de controverse atât din partea pacienților cu depresii, cu anxietate sau din partea tuturor pacienților care iau aceste medicamente ce conțin substanțe psihoactive, însă și din partea medicilor psihiatri.
Aceste modificări vor fi dezbătute luni în Comisia Juridică de la Senat.
Dacă proiectul va fi votat, o să producă efecte în termen de un an de la data publicării în Monitorul Oficial.
Proiectul de lege care prevede majorarea pedepselor în cazul şoferilor depistaţi drogaţi la volan i-a pus pe jar medicii şi pacienţii. Specialiştii de la INML au atras atenţia că propunerea ar putea să-i incrimineze pe toţi şoferii, fără să existe o delimitare clară între tratamentele cronicilor şi consumul de droguri. Ei spuneau că vizaţi ar fi şi cei care iau medicamente pentru anxietate sau depresie ce nu sunt interzise la volan. În lipsa unui prag cantitativ, pacienţii ar putea fi nevoiţi să renunţe la tratament, iar în acest fel ar putea să crească numărul accidentelor şi chiar rata suicidului, spuneau medicii.
Conform deciziei date de Curtea Supremă, pentru ca o persoană să fie condamnată pentru conducerea unui vehicul sub influenţa drogurilor este necesară îndeplinirea a două condiţii.
Este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei.