Acesta este de 5 ani model pentru studenţii de la Universitatea Naţională de Arte. Are 60 de ani şi pozează în diverse poziţii tematice, chiar şi nud. Experienţa de model o are de la soţia sa, care a fost pictoriţă şi în operele căreia a apărut ca personaj principal. Antena3.ro a participat la un curs de desen din cadrul Catedrei de Sculptură a UNARTE şi a stat de vorbă cu persoanele de aici despre cum e viaţa de model în cele opt ore de muncă la facultate, timp în care studenţii sculptează, desenează sau pictează după formele corpului.
Modelul nud ? intrument didactic pentru studenţi
A.S. a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Politehnicii şi a lucrat o perioadă pe post de constructor de maşini, dar pentru că se câştiga prost în domeniul respectiv, s-a angajat ca model la facultăţile de artă. El spune pentru Antena3.ro că a îndrăgit meseria de model de când poza pentru soţia sa, care a fost pictoriţă. Din 1997 lucrează ca model: şase ani a lucrat la facultatea particulară Academia de Arte Luceafărul, doar la secţia de pictură, iar din 2003 este angajat la Universitatea de Arte, pentru toate secţiile : pictură, grafică, sculptură, desen. Acum are 60 de ani şi a făcut o carieră din asta. Are program de opt ore pe zi şi este angajat cu carte de muncă la UNARTE.
"Este important să stai bine cu nervii în primul rând, pentru că eşti aşezat într-un loc ore în şir, într-o singură poziţie. Am pozat în toate poziţiile care s-au cerut la curs de către profesori, adică nud sau îmbrăcat, în picioare, stând, însă cea mai grea poziţie mi s-a părut stând în picioare, pentru că pe picioare se lasă toată greutatea corpului şi ai nevoie de mult calm ca să poţi să respecţi poziţia respectivă timp de câteva ore", explică modelul pentru Antena3.ro
Când şi-a început cariera de model la facultate, A.S. a pozat pentru realizarea unui portret, iar de-a lungul timpului s-a lăsat modelat nud sau îmbrăcat în poziţii de şezut pe scaun sau pe podium şi derivate ale acestora, cum ar fi poziţia în care stai cu mâna rezemată şi cu corpul într-o parte sau în care stai, în şezut, cu spatele sau cu bustul gol.
Cât durează realizarea unei opere de artă
Programul unui curs se stabileşte în funcţie de lucrările pe care le au de realizat studenţii, în funcţie de cât de bine sunt făcute şi în funcţie de tipul de curs, dacă e vorba de desen sau de sculptură.
"Eu ca şi model rămân pentru studenţii unui an universitar şi câteva săptămâni, iar ca durată pe zi, un studiu durează patru ore, timp în care trebuie să stau nemişcat. De exemplu, pentru studiul de desen pe care îl vor realiza studenţii anului 1 voi sta o săptămână într-o sală, după care, în funcţie de tematica pe care mi-o cer profesorii, mă mut pe post de model pentru altă secţie sau pentru alt an", povesteşte pentru Antena3.ro modelul de la UNARTE.
"În timpul în care stau nemişcat pe podium e normal să ai anumite nevoi omeneşti, cum ar fi setea şi nu te ţine nimeni legat. Bineînţeles că există şi pauzele, de câte 15 minute, iar legat de faptul că pozezi dezbrăcat, aici pot spune că este cald şi nu am probleme."
Pe lângă poziţia nud sau semi-nud, A.S. a pozat şi în costume de epocă, "dar nu pentru a simboliza un anumit personaj, ci pentru că studenţii caută îmbinarea de culori", după cum ne mai spune A.S.
Ce-ţi trebuie ca să ajungi model la UNARTE
Modelul de 60 de ani ne spune că această meserie este ca şi aceea de fotomodel.
"Ai nevoie de expresivitate şi de un fizic după care studentul să poată învăţa. Odată cu experienţa înveţi să-ţi ţii ochii nemişcaţi. De asemenea, nu trebuie să fii stresat şi nu trebuie să faci mişcări bruşte care pot afecta rezultatul desenului", detaliază A.S.
Acesta adaugă faptul că pentru a te angaja ca model la UNARTE trebuie să ai finalizate studiile liceale, pentru a putea măcar înţelege ceea ce faci ca model.
Una dintre studentele din anul 1, care desena după corpul semi-nud al lui A.S, explică faptul că modelul trebuie să fie mai plinuţ, pentru a vedea mai bine formele pe care le schiţezi pe foaie. Tot ea spune că dacă modelul este slab detaliile corpului nu se pot reflecta bine în studiu.
Adrian Pârvu, şeful catedrei de sculptură din cadrul UNARTE spune pentru Antena3.ro că pentru a fi model la facultatea e nevoie doar să-ţi doreşti asta.
"Nu mai cerem studii celor care vor să se angajeze ca şi model la noi, pentru că oricum salariul este mic, minimul pe economie şi astfel ei trebuie doar să vrea să fie modele", a declarat Pârvu.
La catedra de sculptură există două modele pentru studenţii de la Arte Plastice, iar la toate secţiile din cadrul Universităţii de Arte numărul modelelor variază între 15 şi 20.
Paula Safta, Antena3.ro