Protejarea mediului se poart
ă şi în industria hotelier
ă. Nu mai conteaz
ă doar confortul, ci
şi cantitatea de energie, detergen
ţi sau ap
ă folosite. Un consum mai mic, înseamn
ă o not
ă de plat
ă mai mic
ă.
Şi pentru hotelieri
şi pentru clien
ţi. La noi, deocamdat
ă doar hotelurile de cinci stele
şi-au permis astfel de investi
ţii.
Într-un hotel eco, nimic nu se pierde: toate utilit
ăţile sunt folosite la maximum, iar gunoiul e reciclat. Toate acestea se întâmpl
ă f
ăr
ă ca turistul s
ă fie incomodat. Ba dimpotriv
ă, pl
ăte
şte un bilet redus cu pân
ă la 15% fa
ţă de un alt hotel din aceea
şi categorie.
Într-un hotel de lux din Mamaia, toate sistemele func
ţioneaz
ă pentru a ob
ţine un consum minim de energie electric
ă. Holurile sunt dotate cu senzori, astfel c
ă lumina nu st
ă aprins
ă decât atunci când trece cineva prin zon
ă.
Şi ma
şinile de sp
ălat au fost alese pe criteriul consumului redus. Acestea î
şi regleaz
ă singure cantitatea de energie
şi ap
ă folosite, în func
ţie de materialul obiectelor din interior. Apa este economisit
ă şi atunci când se ud
ă spa
ţiile verzi.
Piscina hotelului nu are doar rol de agrement, ci e
şi rezerva de ap
ă în caz de incendiu.
Şi clien
ţii sunt invita
ţi s
ă participe la ecologizare. În str
ăin
ătate, hotelierii sunt încuraja
ţi financiar s
ă achizi
ţioneze astfel de sisteme. Noi mai avem de a
şteptat.