Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, au semnat astăzi Carta albă a hepatitei C. Este pentru prima dată când statul român recunoaşte, la nivel instituţional, problema pe care o reprezintă maladia care afectează, conform estimărilor, peste 650.000 de oameni. Carta reprezintă şi un angajament pentru elaborarea unei strategii naţionale de combatere a hepatitei C.
Carta Albă a hepatitei C deschide, după ani de aşteptare, drumul pentru o colaborare reală între Ministerul Sănătăţii, medici şi bolnavi. Carta este un studiu care conţine recomandări şi soluţii pentru o abordare integrată a problematicii hepatitei C. Autorii spun că boala trebuie privită în ansamblul ei, de la prevenire până la tratare, cu participarea tuturor structurilor implicate.
Carta albă a hepatitei C include, în sfârşit, România în rândul statelor europene care au un sistem coerent şi instituţional de tratare a acestei maladii.
Lipsa unui registru naţional al hepatitei face ca în România totul să se rezume la estimări. Astfel, specialiştii cred că numărul bolnavilor de hepatită - diagnosticaţi sau nu - variază între 500 şi 650 de mii. Statisticile arată că, din zece bolnavi înregistraţi în evidenţele medicilor, doar doi au şi primit tratament în ultimii 10 ani.