Mâncăm ce ne cade în mână. Alegem, de cele mai multe ori, preparatele bogate în grăsimi, cu multă carne, ca să ne ţină de foame. E o alimentaţie dezechilibrată, spun specialiştii, care ne îmbolnăveşte în timp. Iar asta nu e tot. Semipreparatele dar şi brânzeturile de pe piaţă, conţin cantităţi enorme de apă şi sare.
Atât carnea cât şi brânza conţin cantităţi enorme de sare. Şi multă apă. Semipreparatele sunt injectate. E un procedeu practicat în toată lumea. Cu ajutorul unor seringi, apa cu sare ajunge în produse. Astfel mezelurile ţin mai mult şi cântăresc mai mult.
Comercianţii neagă că ar vinde astfel de produse. Iar românii îi cred pe cuvânt. Puţini sunt cei care ştiu că plătesc mult pentru apă sărată. Reporterii au descoperit că şi preparatele din lapte au prea multă sare. La produsele tradiţionale, la conţinutul de proteină au fost găsite 13,02 - 14,35 faţă de 15 cât ar fi minimum reglementat.
Să nu credeţi că sandwich-urile din comerţ sunt mult mai sănătoase! Ce-i drept, nu sunt atât de sărate, dar faptul că pe ambalaj scrie "Proaspăt", "Gustos" sau - şi mai rău - "Dietetic", nu înseamnă că sunt şi bune.
Ca să vedem care sunt problemele sandwich-urilor din comerţ, am supus analizei si sandwich-urile din comerţ. Am ales unele cu şuncă, brânză şi maioneză, depozitate într-un frigider pe trotuar. Rezultatele de laborator au arătat că produsele nu sunt contaminate, în schimb valoarea calorică e foarte mare.
Cu alte cuvinte e o bombă calorică. În mod normal, oranismul unui om activ are nevoie de cel mult 2000 de kilocalorii, pe zi. Pentru sedentari, regimul alimentar trebuie să fie mult mai strict. În caz contrar, vizitele la medic vor fi dese şi lungi.
Nu e doar aportul caloric foarte mare, dar e vorba despre problemele care apar din cauza acestui aport caloric. Înseamnă hipercolesterol, glicemie crescută din cauza acelei pâini sărace nutriţional. Şi, în timp, toate acestea duc la boala cardiovasculară.
Shaorma este alimentul preferat al românilor iar shaormarii prosperă. În România sunt peste o mie de astfel de magazine. 500 doar în Capitală. În fiecare an, încasările celor care prepară produse de fast food,ajung la aproape 2 miliarde de euro.
Mâncarea de fast food e bogată în grăsimi. Conţine carne, cartofi prăjiţi în mult ulei şi sosuri din abundenţă. În timp, alimentaţia fast food duce la obezitate şi afecţiuni cardiace.
Să zicem că v-aţi convins că mâncarea de la fast-food e dezastru, că un sandwich cu brânză, carne şi maioneză e o bombă calorică, că nu e cazul să exageraţi cu dulciurile, aşa că aţi decis să vă schimbaţi radical stilul de viaţă.
Atunci care sunt cele mai sănătoase alimente? Fructele şi legumele, evident româneşti! Dar, chiar aşa să fie? Haideţi să vedem ce spun rezultatele de laborator. Am vrut să ne convingem că merele sunt într-adevăr naturale şi le-am duc la analize. Am testat mere româneşti şi mere aduse din Italia.
Din cele 146 de pesticide existente, au fost identificate doar 3. Surprinzător, două în merele româneşti şi unul în cele aduse din străinătate. Cantitatea de pesticide găsită e de 10 ori mai mică decât norma maximă admisă.
Toate fructele şi legumele produse în România sunt testate în laboratoarele Ministerului Agriculturii, iar ce ajunge din străinătate intră pe mâna specialiştilor de la ANSVSA. Nimic nu ajunge în comerţ, fără să fie verificat. Sunt norme europene pe care trebuie să le respectăm. Norme există în cazul tuturor produselor alimentare. Doar, că în anumite sectoare sunt şi scăpări.