Antena 3 CNN Actualitate Mitropolitul Daniel, pe lista prelaţilor cărora le-au fost arse dosarele

Mitropolitul Daniel, pe lista prelaţilor cărora le-au fost arse dosarele

Mitropolitul Daniel, pe lista prelaţilor cărora le-au fost arse dosarele
28 Aug 2007   •   15:18

Mircea Dinescu a declarat, marţi, înaintea şedinţei CNSAS, că există o listă cu 16 membri cu funcţii înalte în Sinodul BOR cărora li s-au ars dosarele de la securitate pe 23 decembrie 1989. Surse din CNSAS au declarat pentru Mediafax că printre cele 16 dosare se află şi cel al Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, Daniel. Potrivit unei note aflate în posesia Consiliului, dosarul Mitropolitului Daniel ar fi fost ars de Securitate în 23 decembrie 1989, în baza unui proces verbal care ar trebui să fie înregistrat la SIE. ?Din verificările Departamentului de Investigaţii CNSAS s-au strâns informaţii pentru trei-patru prelaţi. Mai există o listă pentru 16 oameni cu funcţii importante în Sinod cărora li s-au ars dosarele pentru a fi conspiraţi pe 23 decembrie?, a declarat Mircea Dinescu, membru al CNSAS.

Întrebat cum comentează cererea fraţilor ÎPS Antonie Plămădeală de a primi scrisoarea prin care, potrivit lui Dinescu, fostul prelat i-ar fi cerut lui Ceauşescu înaintarea la gradul de general, Mircea Dinescu a comentat: ?Să vină fraţii domnului Plămădeală să le arătăm câteva documente?.

Fraţii lui Antonie Plămădeală, fost mitropolit al Ardealului, Crişanei şi Maramureşului, au adresat săptămâna trecută CNSAS o cerere pentru a vedea dosarul înaltului ierarh, dar şi documente care să ateste că acesta ar fi fost colonel al Securităţii sau ar fi cerut înaintarea în grad.

Patriarhia Română a depus pe 10 august la CNSAS o sesizare în legătură cu declaraţiile lui Mircea Dinescu, apărute într-un cotidian central, potrivit cărora mitropolitul Antonie Plămădeală i-ar fi cerut lui Ceauşescu, printr-o scrisoare, să-l avanseze de la gradul de colonel la cel de general.

Reacţia Patriarhiei Române
Patriarhia Română neagă afirmaţiile lui Mircea Dinescu în legătură cu ierarhii ortodocşi care ar fi făcut poliţie politică. ?Mircea Dinescu continuă să manipuleze, să dezinformeze şi să mintă?, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica. ?Nu a existat nimic din declaraţiile sale halucinante. În mod normal, toate acuzele ar trebui probate. De aceea, facem un apel la presă să probeze ceea ce afirmă?, a adăugat acesta.

DINESCU: EXISTĂ O LISTĂ CU PRELAŢI CĂRORA LI S-AU ARS DOSARELE

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close