Preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), Gabriel Petrea, a declarat, luni, că în toate universităţile se practică regula "micilor atenţii". Liderul UNSR a afirmat că "bine-cunoscutele atenţii" practicate în sistemul universitar din România ar trebui să atragă o mai mare atenţie persoanelor din conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cât şi a universităţilor.
"Nu este normal ca într-un sistem ce se vrea a fi competitiv la nivel european şi în care spiritul academic ar trebui să primeze, să nu existe nici măcar o universitate în care atenţiile să lipsească cu desăvârşire. Cu toate că au trecut peste 17 ani de la perioada comunistă, învăţământul din România continuă să se afle într-o perioadă de tranziţie", a afirmat Gabriel Petrea. Potrivit acestuia, în urma discuţiilor purtate cu colegii din ţară, UNSR a reuşit să realizeze un top al "atenţiilor" oferite de studenţi pentru a promova un examen, informează Rompres.
?Suntem de acord că vina pentru astfel de practici este comună, atât a profesorilor, cât şi a studenţilor. UNSR consideră că profesorii ar trebui să pună bazele moralităţii în sistemul universitar, aceştia reprezentând modele pentru studenţi. Este evident că, dacă doamnele şi domnii profesori nu ar accepta sub nicio formă practicile incorecte, acestea din urmă nu ar exista?, a adăugat Gabriel Petrea.
Pentru trecerea unui examen, la Facultatea de Medicină se oferă între 200 şi 1.500 de euro, la Facultatea de Drept - până în 300 de euro, la Facultatea de Inginerie - între 50 şi 300 de euro, Economie - până în 200 de euro. La ştiinţele umaniste, pentru trecerea unui examen studenţii oferă între 40 şi 700 de lei. Preşedintele studenţilor a precizat că există cazuri în care o grupă întreagă poate "plăti" un examen, în cazul acesta suma fiind mai mică, în jurul a 40 de lei.
Antena3.ro