Cumpărarea votului este cel mai des întâlnită în Moldova unde 39% dintre locuitorii acestei zone recunosc că li s-a oferit o sumă de bani în schimbul votului. Următoarele regiuni ca intenţie de cumpărare a votului sunt Dobrogea (30%) şi Oltenia (24%). Cei mai corecţi politicieni sunt în regiunea Crişana-Maramureş, unde numai 15% dintre locuitori au fost "ofertaţi" de partide pentru a pune ştampila pe un anumit candidat. Transilvania şi Banatul sunt sub media pe ţară în ceea ce priveşte disponibilitatea partidelor de a cumpăra votul, cu procente de 18% respectiv 16%.
Majoritatea politicienilor recunosc existenţa fenomenului şi dau vina pe sărăcia românilor care se pretează la astfel de practici, lăsându-se influenţaţi pe cale materială. ?Atenţiile pe care unul sau altul dintre politicieni le practică, devin o formulă clasică. Un politician care nu este capabil să convingă prin viziune şi atitudine politică verticală, recurge şi la astfel de metode.? spune Mădălin Voicu, deputat PSD.
Evident niciunul dintre parlamentari nu recunoaşte că ar recurge la astfel de practici şi condamnă vehement mita electorală.
Antena3.ro