Antena 3 CNN Life Știinţă Misterul Pietrei de Altar din Stonehenge se adâncește, după o descoperire ”fascinantă”: ”Totul devine și mai ciudat”

Misterul Pietrei de Altar din Stonehenge se adâncește, după o descoperire ”fascinantă”: ”Totul devine și mai ciudat”

piatra altar stonehenge getty images
Misterul Pietrei de Altar din Stonehenge se adâncește, după o descoperire ”fascinantă”. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    21 Sep 2024   •   07:00

Misterul din jurul Pietrei de Altar de la Stonehenge s-a adâncit, la câteva săptămâni după ce geologii au făcut o descoperire surprinzătoare: uriașa stâncă neolitică a fost transportată sute de kilometri, din nordul Scoției, nu din Țara Galilor, așa cum se credea anterior. Această revelație, descrisă de unul dintre cercetători drept "fascinantă", a confirmat că megalitul de șase tone provine din depozitele de gresie aflate într-o zonă care cuprinde insulele Orkney, Shetland dar și pe o parte a coastei din nord-estul Scoției continentale, scrie The Guardian.

Inițial, se credea că Orkney, cunoscută pentru cultura neolitică bogată și monumentele sale, ar fi locul de origine al pietrei. Cu toate acestea, un nou studiu, realizat separat, a arătat că Orkney nu este sursa pietrei altarului. Cercetătorii au analizat compoziția chimică și mineralogică a pietrelor din cele două mari cercuri de piatră din Orkney, Stones of Stenness și Ring of Brodgar, precum și mostre din depozitele de rocă din zonă. Rezultatele au arătat diferențe clare față de compoziția pietrei altarului, ceea ce a condus la concluzia că aceasta nu provine din Orkney.

Profesorul Richard Bevins, autorul principal al studiului și expert în geografie și științele pământului la Universitatea Aberystwyth, a explicat că Orkney părea locul evident de cercetat, mai ales după ce studiile anterioare au exclus Țara Galilor ca sursă a pietrei. 

Dr. Rob Ixer, coautor al studiului și cercetător la University College London, a explicat că toată lumea credea că Orkney este sursa pietrei, dar rezultatele studiului au fost contrare așteptărilor. "Viața ar fi fost mai simplă dacă ar fi fost similară cu pietrele din Brodgar", a spus el. Cu cât aflăm mai multe despre Stonehenge, cu atât devine totul mai ciudat, a adăugat Ixer.

Bevins a subliniat că excluderea Orkney atât de rapidă ajută la restrângerea căutărilor în alte regiuni. El este optimist că sursa exactă a pietrei va fi identificată într-o zi, deși, având în vedere dimensiunea mare a bazinului Orcadian, acest lucru nu se va întâmpla prea curând, dar este totuși realizabil.

×
Subiecte în articol: Piatra de Altar Stonehenge Scotia origine
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close