Antena 3 CNN Actualitate Misterul celui mai preţios colier dacic descoperit în România

Misterul celui mai preţios colier dacic descoperit în România

1 minut de citit Publicat la 14:12 25 Aug 2016 Modificat la 14:12 25 Aug 2016
sdqwfew.jpg

Unul dintre cele mai faimoase tezaure dacice recuperate în ultimii ani de autorităţile române, după ce a fost vândut pe piaţa neagră a antichităţilor, a fost colier de aur cu pandantive şi perechea de cercei din aur, furate din cetatea de la Căpâlna. Timp de aproape un deceniu, bijuteria antică a fost plimbată din mână în mână de traficanţii de artefacte, scrie Adevărul.

Colierul de aur cu pandantive şi perechea de cercei din aur a reprezentat una dintre cele mai valoroase bijuterii antice furate de căutătorii de comori din Munţii Orăştiei şi traficate pe piaţa neagră a antichităţilor. De furtul şi traficarea acestuia a fost  acuzată o grupare de braconieri condusă de Darius Baci şi Mircea Mihăilă, însă timp de mai mulţi ani, obiectul extrem de valoros a fost „plimbat” pe piaţa neagră din Occident.

Potrivit procurorilor, în perioada 1998 - 2009, Darius Baci şi Mircea Mihăilă au condus o grupare care a desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia în urma cărora au sustras şi valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Cel mai valoros tezaur, în valoare de 3.794.550 euro, a fost alcătuit din 3600 monede Lysimach, Pharnakes şi Asander, care reprezentau 30 de kilograme, din aur.

Mai mult, pe adevarul.ro.

×
Etichete: comoara
x close