Antena 3 CNN Actualitate Mister în instanță. Cine contestă în numele soților Ceaușescu condamnarea lor la moarte?

Mister în instanță. Cine contestă în numele soților Ceaușescu condamnarea lor la moarte?

elena nicolae ceausescu arhiva antena 3 cnn
Elena și Nicolae Ceaușescu contentă condamnarea la moarte pentru genocid. Procesul deschis în numele celor doi. Sursa foto: Arhiva Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    05 Aug 2024   •   16:38

Cerere șocantă în instanța militară. La 35 de ani de la revoluție Elena și Nicolae Ceaușescu apar ca apelanți într-un proces care ar putea răsturna decizia prin care au fost condamnați la moarte pentru genocid.

Un personaj misterios este cel care a depus contestația în numele cuplului dictatorial iar judecătorii militari urmează să analizeze argumentele aduse de avocat.

Obiectul cererii, formulate de către o terță persoană, este reprezentat de ”genocidul (art.438 NCP) recursul declarat de apărătorul ales al inculpaţilor, împ. sentinţei 1/25.XII.1989 pronunţ. în dos.1/1989, de Tribunalul Militar Terit., constituit conf. Lg. 58/1968 şi a Hot. din 24.XII.1989 a CFSN”.

Prima ședință pentru acest proces a fost stabilită pentru data de 18 septembrie 2024, ora 9:30.

”Aș vrea să facem câteva mențiuni. Sigur că ei nu mai au capacitatea procesuală, deoarece nu mai sunt în viață, dar familia poate să meargă mai departe, orice reprezentant al familiei, pe baza unui certificat de moștenitor, poate să invoce un interes și să apeleze această sentință.

Atâta timp cat sentința nu le-a fost comunicată și nu au avut un recurs efectiv, dar totuși, după 34 de ani, s-ar putea, cel puțin principial, să fie admis această cerere de rejudecare”, a explicat avocatul Adrian Cuculis în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

 

×
Subiecte în articol: Nicolae Ceauşescu elena ceausescu proces
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close