Antena 3 CNN Actualitate Misiuni speciale cu avioanele Bravo și Charlie pentru a aduce ploaia artificială în România

Misiuni speciale cu avioanele Bravo și Charlie pentru a aduce ploaia artificială în România

avioane antigrindina
Avioanele Bravo si Charlie au zburat pentru a însămânța norii cu iodură de argint și a obține stimularea ploilor. FOTO captură video Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iul 2024   •   12:33

Ploaie artificială în România pentru combaterea secetei. Două avioane speciale pentru astfel de misiuni, Bravo si Charlie, au zburat de aceasta dată pentru a însămânța norii cu iodură de argint și a obține stimularea ploilor.

Gheorghe Căunei, directorul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a declarat vineri la Antena 3 CNN că România are deja 20 de generatoare terestre, care vor fi montate în toamnă în mai multe zone, precum Prahova si Vrancea.

"De asemenea, Consiliul Județean Satu Mare a achiziționat 40 de astfel de instalații care vor deveni operaționale tot în toamnă. Sperăm să ajungem la un număr de 300 de astfel de generatoare", a mai spus Gheorghe Căunei.

O altă tehnologie este folosită cu succes în special în Franța, fiind deja introdusă și în România. Această tehnologie se bazează pe baloanele cu heliu care pot "însămânța" norii cu iodură de argint.

Căunei a precizat că primele experimente pentru creșterea precipitațiilor au fost făcute în 2019, în Dobrogea, când au fost folosite două avioane din Grecia, efectul fiind o creștere a precipitațiilor până la 30 l/mp în Tulcea.

"Am repetat aceste experimente de mică amploare, cu încă două avioane din Bulgaria, doi ani la rând, în Moldova, Muntenia, Banat și Dobrogea.", a adăugat el.

 

 

 

×
Subiecte în articol: avioane ploaie artificiala seceta
Cele mai noi știri
Parteneri
x close