Antena 3 CNN Actualitate Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO: "Următoarele săptămâni sunt decisive în războiul din Ucraina"

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO: "Următoarele săptămâni sunt decisive în războiul din Ucraina"

Cerasela Stafie
2 minute de citit Publicat la 23:45 05 Mai 2022 Modificat la 02:00 06 Mai 2022
Mircea Geoan?
Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO: "Următoarele săptămâni sunt decisive în războiul din Ucraina" Sursa foto: Twitter/ Global Anti Terrorism

Prima întrebare care i-a fost adresată lui Mircea Geoană a fost despre modul în care va reacționa NATO dacă războiul din Ucraina va escalada și va ajunge și pe teritoriul alianței. Secretarul general adjunct al NATO a confirmat că războiul intră într-o fază decisivă.

”Anticipăm ca următoarele câteva săptămâni vor fi decisive, chiar dacă războiul s-ar putea întinde pe o perioadă mai lungă. În prezent, în afara de retorică, nu vedem, în termeni militari, că Rusia poate și este dispusă să escalade situația cu NATO,” a explicat acesta.

”Probabil pentru că NATO a mobilizat resurse adiționale semnificative pe flancul estic, pentru că am activat pentru prima dată în istorie planul defensiv pentru această zonă. Este un semn important al puterii alianței. Așa că,  probabil, războiul va continua, poate și mai intens, cu mai multe victime și sacrificii, dar, în prezent, nu vedem niciun semn de escaladare între Rusia și NATO. Încercăm să evităm un astfel de scenariu”, a adăugat fostul senator român.

Rugat să explice cum se văd aceste vremuri în interiorul alianței, Mircea Geoană a spus că NATO nu a fost niciodată așa de unită și cu un ”simt al scopului comun” așa de ridicat. El a mai spus că războiul pe care Rusia la iscat a unit alianța. De asemenea, a precizat că reacția opiniei publice cu privire la acțiunile Moscovei a fost una radicală, iar companiile și oamenii au reacționat.

Întrebat cât de surprinsă a fost NATO de rezistența ucraineană, Secretarul General Adjunct al alianței a explicat că armata Kievului a fost antrenată de trupele occidentale încă din 2014, de la anexarea Crimeei: ”știam că Ucraina, din punct de vedere militar, a fost transformată și a ajuns la nivelul trupelor NATO. Rusia a rămas o armată post-sovietică. Cred că aceste diferențe, în departamentul de comandă, în calitatea conducerii, nu ne-au surprins”.

În schimb, el a precizat că toată lumea a fost surprinsă de curajul ucrainenilor de rând, a celor care nu erau militari, de ”ambiția de a-și apăra pământul”. Totodată, a lăudat și modul în care președintele Zelenski și echipa sa au vorbit, atât cu oamenii lor, cât și cu lumea, în general.

”Intenția noastră este să continuăm să ajutăm Ucraina să se apere de agresiunea rusă”, a precizat secretarul general adjunct al NATO.

În condițiile în care Mircea Geoană a fost multă vreme politician în România, el a fost intrebat în cadrul interviului și despre cum se vede războiul în țara noastră, despre cum se simt românii în acest context. Acesta a spus că mulți români ”din generația tânără văd libertatea și democrația ca garantate, pentru că suntem parte din NATO și Uniunea Europeană”.

”Cred că acest război a fost un semnal de alarmă brutal pentru mulți cetățeni, nu doar în România, pentru toate țările din flancul estic. Dar, chiar mai important, la fel a fost și pentru țările din vestul Europei. Cu toții ne-am lovit de bruta realitate, că războiul este posibil în Europa”, a mărturisit el.

”Credeam că nu se va mai întâmpla niciodată după Al Doilea Război Mondial. Iată, războiul s-a întors în Europa. Este o dramă pentru Ucraina și Europa, dar, de asemenea, este un semnal de alarmă fantastic, ne reînoiește jurămintele pentru democrație, pentru NATO și securitate. Asta simt compatrioții mei, românii. Suntem norocoși că suntem NATO, că suntem Uniunea Europeană și avem obligația de a ajuta Ucraina în drumul ei, să ni se alăture în UE,” a adăugat.

Întrebat dacă vom trăi multă vreme într-un Război Rece, Geoană a explicat că, atât timp cât Rusia va continua agresiunile, relațiile dintre Kremlin și vest vor fi foarte reci. Când Moscova își va schimba modul în care privește lucrurile, dialogul s-at putea relua.

×
x close