„Este o situație excepțională și noi aici la NATO suntem siguri că veghem la pace, securitate și stabilitate. Principala preocupare este ca o criză sanitară, medicală, umană profundă, cuplată cu o criză economică, să nu se transforme și într-o criză de secturitate. Vigilenta este înaltă, dar în acest moment, pot să spun că nu vedem motive de preocupare acută.”, susține Secretarul-Adjunct al NATO.
Geoană reiterează că „de fiecare dată, NATO a interceptat astfel de situații, lucrurile sunt sub control.”
El amintește de disputa dintre modelele de conducere, „modelul democratic, perfectibil fără îndoială și sistemul autocrtic în care vocea și votul nu conteaază”.
De asemenea, amintește de existența terorismului care nu a fost îndepărtat în totalitate. Mai menționează și disputele generate de scăderea prețului petrolului, dar liniștește cu privire la un eventual conflict militar între China și SUA.
„Nu vedem în acest moment un risc iminent de conflicte militare, cu atât mai mult cu cât marile puteri se confruntă cu probleme interne de combatere a acestei pandemii. Asta nu înseamnă ca istoria are vreodata logică. Au fost destule situatii când dintr-o scânteie s-a generat un domino de lucruri.”, a declarat Geoană.
Geoane crede că România ar putea avea de câștigat în urma pandemiei
„România s-a miscat foarte bine în relația cu Uniunea Europeană. UE a decis ca România să devină hub, punctul nodal pentru achiziții de stocuri și echipamente medicale de urgență, care apoi să fie distribuite la nivelul UE. Și în NATO, România estre extrem de bine percepută. Din această situație am putea să avem și dividente.”
Geoană a dezvăluit și statusul demersurilor pentru lansarea unui vaccin anti-coronavirus, despre care spune că este un element de diplomație medicală. El susține că SUA se află în stadiul cel mai avansat, dar că și Marea Britanie, Germania și China fac eforturi în acest sens.
Mircea Geoană: „Această criză poate fi o oportunitate pentru România”