Antena 3 CNN Actualitate Mircea Dinescu: Patriarhia Română vrea să amâne deconspirarea preoţilor

Mircea Dinescu: Patriarhia Română vrea să amâne deconspirarea preoţilor

Mircea Dinescu: Patriarhia Română vrea să amâne deconspirarea preoţilor
09 Aug 2007   •   16:03

Patriarhia Română vrea să amâne la nesfârşit deconspirarea preoţilor care au colaborat cu Securitatea, în loc să lămurească această problemă înainte de alegerea noului Patriarh, a declarat joi, Mircea Dinescu, membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Lucrurile se precipită înainte de alegerea unui Patriarh al Bisericii Otodoxe Române. Motivul: declaraţiile belicoase privind trecutul deloc curat al unor înalţi prelaţi, declaraţii făcute de membrul colegiului CNSAS, Mircea Dinescu. Patriarhia a anunţat că va depune plângere penală împotriva lui şi îl va reclama şefilor de la CNSAS după ce a spus că fostul mitropolit al Ardealului, Antonie Plămădeală, decedat între timp, a fost ofiţer de securitate.

Ca răspuns, Dinescu face încă o declaraţie şoc: Biserica Ortodoxă este şi acum plină de foşti colaboratori ai Securităţii, spune el. Reprezentanţii Bisericii sunt revoltaţi că Mircea Dinescu l-a acuzat în presă, pe fostul mitropolit Antonie Plãmãdealã, decedat în urmă cu doi ani, că i-ar fi cerut lui Ceauşescu sã-l avanseze de la gradul de colonel la cel de general. Mircea Dinescu a declarat acest lucru fără a-şi susţine afirmaţia cu vreun document. A spus doar că ştie de acest lucru de la un prieten. Fapt intolerabil pentru reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române care-l ameniţă pe Dinescu cu reclamaţii la CNSAS şi la Parchet.

Patriarhia îi reaminteşte lui Mircea Dinescu că potrivit legii CNSAS, publicarea unor date false din dosare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Mircea Dinescu susţine însă că ştie foarte bine ce vorbeşte.

În urmă cu două zile, CNSAS a anunţat oficial că ve verifica mai mulţi preoţi cu rang înalt în cadrul Bisericii Ortodoxe, astfel încât România să nu aibă un patriarh colaborator al fostei Securităţi.

Citiţi ÎPS BARTOLOMEU: LĂSAŢI ALEGEREA PATRIARHULUI ÎN AFARA LUPTEI POLITICE

Antena 3

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close