Diaconu a spus că a deţinut, pe lângă funcţia de parlamentar, şi pe cea de manager de teatru, ceea ce înseamnă că actorul va trebui să renunţe la mandatul din Senat, informează Mediafax.
Renunţarea la recursul faţă de decizia din 16 septembrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti, care a confirmat de fapt starea sa de incompatibilitate sesizată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), face ca această decizie să devină executorie şi irevocabilă. O asemenea hotărâre are drept consecinţă interdicţia de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de trei ani.
"O să îmi retrag recursul, pentru că această decizie este excepţională şi sunt de acord cu ea", a afirmat ministrul nominalizat la Cultură, Mircea Diaconu.
Pe 27 ianuarie 2011, ANI a constatat că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale). În plus, Diaconu şi-a angajat şi soţia, Diana Lupescu, ca regizor.
Potrivit articolului 71, alineatul (2), din Constituţia României: "Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului".
Mircea Diaconu este senator PNL din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan şi director-manager al Teatrului "C.I. Nottara".
Un alt nume controversat din cabinetul Ponta este Victor Alistar.
Astăzi, Alistar a fost retras din Guvern. Premierul desemnat a decis să renunţe la nominalizarea lui Alistar şi a precizat că nu va face o altă nominalizare. Victor Alistar fusese propus ministru pentru Transparenţă Decizională.