Update 15.17 -
Actorul Mircea Diaconu, trimis în judecată vineri pentru conflict de interese, a comentat ironic, la Antena 3, că nu este adevărat că a fost trimis în judecată şi, în plus, spune că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru.
__________________________________________________________
Actorul Mircea Diaconu, vicepreşedinte PNL şi fost ministru al Culturii, a fost trimis în judecată vineri, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub acuzaţia de conflict de interese (cinci fapte), dosarul fiind deschis în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Mircea Diaconu, în calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", a participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, pe 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea de către soţia sa a unui spectacol, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta, potrivit Mediafax.
Tot în calitate de director al teatrului, Mircea Diaconu a participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta.
De asemenea, pe 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la această instituţie publică de cultură (după ce, anterior, aprobase şi tematica de concurs pentru regizorul artistic şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcţie), i-a acordat calificative maxime, iar apoi a emis o decizie de promovare a soţiei sale, act administrativ în baza căruia acesta a realizat un folos material direct concretizat în creşterea salarială aferentă.
Parchetul susţine că prin cele patru contracte acordate de către Mircea Diaconu a fost realizat un folos material pentru soţia sa în cuantum total de 29.112 lei. Dosarul se va judeca de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat pe atunci senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan şi funcţia de director al Teatrului Nottara din Bucureşti. ANI a reclamat totodată şi un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziţia de director al teatrului, a promovat-o pe soţia sa în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, "în mod direct un folos material pentru soţia sa". Pentru aceste fapte procurorii au început, în 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.
Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.
De asemenea, Curtea Constituţională a decis miercuri că
Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator, după ce instanţa a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hoătârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului. Mai mult, CCR susţine că mandatul de senator al lui Diaconu nu mai e valid din iunie.