Potrivit Forțelor Armate austriece, care au emis o alertă asupra unui astfel de eveniment, pe termen scurt efectele unui Blackout ar putea fi mai grave decât cele generate de pandemia COVID-19. Mai exact, cauzele unei posibile pene de curent, care s-ar putea produce până în 2025, ar putea fi:
1. Rețeaua de energie învechită
Profesorul Mircea Coşea, analist economic, a precizat că un Blackout se poate produce oricând pentru că "pe ansamblul Europei s-a constatat o uzură morală şi chiar fizică importantă a reţelelor de electricitate. Ele depăşesc vârsta de 45-60 de ani. Deci este şi o chestiune tehnică. Dacă nu se investeşte pentru modernizare, oricând se poate întâmpla ceva, undeva. Dar asta nu înseamnă că ar fi pe întreaga Europă", a spus profesorul pentru DCnews.ro.
2. Demarcația aproape insesizabilă dintre consumul și producția de energie la nivel european
„Se vorbeşte deja despre posibilitatea unui act politic pe care poate să îl facă GazProm, adică Rusia. Prin Nord Stream 2, Rusia a devenit principalul şi chiar unicul furnizor de gaze în UE. Olanda are o pondere foarte mică la furnizare, Marea Britanie nu mai este în UE, iar România nu contează din acest punct de vedere", a explicat profesorul Mircea Coşea care a reamintit că acest Nord Stream 2 a creat mari probleme şi nemulțumiri în Polonia, dar mai ales în Austria care avea un plan măreț de transformare a ţării într-un hub european de distribuție a gazului.
„Dacă Gazprom oprește sau micșorează livrarea de gaze în Europa, atunci se poate produce un Blackout"
Dacă Gazprom, printr-o mișcare politică, oprește sau micșorează livrarea de gaze în Europa, gazul fiind deocamdată unul dintre principalele elemente de producţie a energiei electrice în principalele ţări europene, atunci se poate produce o asemenea catastrofă, un Blackout.
Nu este întâmplător că a apărut această atenționare apocaliptică, pentru că se adună nişte factori care deranjează, într-o parte sau alta, în politica energetică europeană nişte actori importanți", a mai precizat profesorul Mircea Coşea.
Ce impact ar avea un Blackout asupra României
Întrebat care ar fi impactul pentru România, profesorul Mircea Coşea a spus că ţara noastră nu este pregătită pentru niciun fel de fenomen negativ pentru că nu avem fonduri special alocate pentru eventuale catastrofe.
„Nu suntem pregătiţi pentru niciun fenomen negativ, fie că e inundație, fie că e incendiu de pădure, cutremur, nu mai vorbesc de război.(...)Nu avem cum să fim cât timp nu există fonduri special alocate pentru aşa ceva şi instituții speciale care să se ocupe de prevenirea unor incidente neplăcute care pot apărea oricând", a concluzionat profesorul Mircea Coşea.
Televiziunea austriacă a transmis un reportaj eveniment, un experiment public de informare despre Blackout
Miercuri seara televiziunea austriacă de stat (ORF) a dus în atenția publicului un reportaj eveniment, un experiment public de informare despre Blackout, pana de curent care ar putea produce efecte catastrofale în Europa.
Experimentul video despre Blackout este difuzat sub titlul: "Nimic nu mai funcționează. Șapte zile fără energie electrică" și prezintă scenariul următor:
„Luni luminile se sting, urmează zile întregi fără mâncare, fără protecție, o săptămână fără servicii de urgență, fără o infrastructură funcțională, ore în șir de situații psihologice excepționale, singurătate și întuneric. Din fericire, curentul revine duminică, când societatea este deja în pragul colapsului".
Experimentul video poate fi urmărit AICI.
Prin acest experiment jurnalistic ORF caută răspunsuri la întrebări precum: cât timp pot rezista oamenii la o întrerupere generalizată de curent? În cât timp se va instaura un colaps social?
Potrivit Forțelor Armate austriece, un astfel de dezastru este foarte probabil să aibă loc până în 2025. Pe termen scurt efectele ar putea fi mai grave ca cele generate de pandemia COVID-19. Mai exact, cauzele unei posibile pene de curent ar mai putea fi:
- posibile atacuri cibernetice
- atacuri teroriste directe
- furtuni geomagnetice devastatoare
- erori umane.
1965, primul Blackout din istoria SUA, provocat de o eroare umană
Pe 9 noiembrie 1965 peste 30 de milioane de oameni din șapte state din nord-estul Americii și o parte din Canada au rămas în beznă totală timp de 13 ore.
Potrivit autorităţilor cauza ar fi fost o eroare umană. Mai exact, un releu de protecție pe o linie de transmisie a fost setat incorect lângă stația Sir Adam Beck nr. 2, stația de generație Niagara din Queenston Ontario.
Motivul pentru care a avut loc această întrerupere a fost că un lucrător de întreținere nu a setat releul de protecție suficient de sus.
Ce obiecte trebuie pregătite din timp, în eventualitatea unui Blackout
Forțele armate austriece informează, pe pagina ministerului federal al apărării, bundesheer.at despre obiectele ce trebuie pregătite din timp, în eventualitatea unui blackout.
"Procuraţi-vă un radio cu baterii, alternativ asiguraţi-vă că aveţi acces la radioul unui automobil. Păstraţi astfel în permanenţă rezervorul automobilului pe jumătate plin, lămpi portabile pe baterii, lumânări, extinctoare şi sisteme de atenţionare privind concentraţia de monoxid de carbon.
De asemenea: procuraţi-vă:
- apă (2 litri de persoană pe zi - 3-5 zile, băuturi, ceai, cafea;
- mâncare durabilă timp de două săptămâni (orez, conserve)", sunt sfaturile transmise de autorităţile austriece pentru cetăţeni.