Antena 3 CNN Actualitate Minoritățile naționale după întâlnirea cu Klaus Iohannis: „Noi am propus moţiunea de cenzură care să numească direct un premier”

Minoritățile naționale după întâlnirea cu Klaus Iohannis: „Noi am propus moţiunea de cenzură care să numească direct un premier”

1 minut de citit Publicat la 15:01 05 Iun 2019 Modificat la 15:01 05 Iun 2019
o_1dcjo338l198c1c6c7618sb1t228.jpg
Sursă foto: presidency.ro

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a estimat miercuri că aproximativ jumătate dintre membrii acestui grup ar vota în favoarea unei moţiuni de cenzură. 

"Aşa cum ştiţi, grupul nostru este format din organizaţii diferite. Fiecare dintre noi reprezintă o altă organizaţie. Există încă în opinia publică ideea fixă că e ca un grup de partid. Nu e deloc. Eu, de exemplu, degeaba îi spun lui Dragoş ( Gabriel Zisopol, n.r.) ce să voteze, pentru că el tot cum vrea el va vota. Eu nu am să îl pun niciodată pe Dragoş pe lista de la Uniunea Elenă. Nici nu am să îl votez niciodată pe Dragoş, că mă votez pe mine. Şi atunci, între noi nu există aceleaşi reguli care există în interiorul unui partid. Din punctul acesta de vedere, previziunea mea - nu am discutat chestiunea acesta încă în şedinţa de grup - dar probabil că va fi grupul împărţit cam în două jumătăţi egale. Cam aşa cred eu acum. Aşa, la, să spunem, 'an educated guess' (estimare informată, n.r.)", a arătat el în cadrul unei declaraţii de presă susţine la Palatul Cotroceni. 

Anterior, delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale a participat la consultări cu preşedintelui Klaus Iohannis, la care au fost convocate partidele parlamentare pentru stabilirea "direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai.


Pambuccian a făcut referire în cadrul discuţiei cu Iohannis şi la propuneri mai vechi ale grupului minorităţilor naţionale, precum "moţiunea de cenzură constructivă". 

"Sigur, noi am mai spus câte ceva despre lucrurile pe care le-am propus încă din 2003, de la revizuirea Constituţiei: moţiunea de cenzură constructivă... Adică vii cu moţiunea de cenzură şi în final pui numele prim-ministrului pe care îl propui. Dacă moţiunea trece, devine automat prim-ministru. E considerat şi ca vot de învestitură. Sunt formule care sunt practicate în alte ţări, chiar ţări europene. Germania are, de exemplu, sistemul acesta în Constituţie, dar nu numai. La fel şi pentru moţiunea simplă. Sunt multe lucruri pe care le-am propus atunci. Dar nu vreau să amestec propunerile noastre, făcute la cele două revizuiri ale Constituţiei la care am participat, cu chestiunile acestea punctuale", a adăugat el. 

×
x close