Antena 3 CNN Actualitate Minivacanța de Sfânta Maria 2024. Câte zile libere vor avea românii

Minivacanța de Sfânta Maria 2024. Câte zile libere vor avea românii

minivacanta calendar getty images
Minivacanța de Sfânta Maria 2024. Câte zile libere vor avea românii. Sursă foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    12 Aug 2024   •   12:02

Minivacanța de Sfânta Maria 2024 se apropie cu pași repezi, bugetarii având cu această ocazie patru zile libere. Și asta deoarece guvernanții au decis să facă punte cu weekendul. 

Minivacanța de Sfânta Maria 2024

Așadar, românii vor avea liber între 15 și 18 august, adică patru zile în care vor putea petrece timp cu familia, prietenii, sau pur și simplu se vor putea odihni. 

Bineînțeles, și în acest an stațiunile vor fi luate cu asalt de turiștii care abia așteaptă să petreacă câteva zile la munte sau la mare. 

Sfânta Maria - Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare ortodoxă și catolică celebrată pe 15 august, în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume. Potrivit scrierilor apocrife despre Adormirea Maicii Domnului, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul.

Minivacanța de Sfânta Maria - 16 august, declarată zi liberă nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 16 august a fost declarată de Guvern drept zi liberă nelucrătoare pentru personalul instituțiilor și autorităților publice.  

Guvernanții au luat această decizie ținând cont de faptul această zi va cădea într-o zi de vineri și va veni imediat după o sărbătoare legală. Mai exact, Adormirea Maicii Domnului, care va fi pe 15 august. Cu alte cuvinte, se va face punte între ziua de sărbătoare și weekend.  

Potrivit unui nou proiect de lege, care a intrat în vigoare în 2019, Guvernul este obligat să stabilească până cel mai târziu la data de 15 ianuarie a fiecărui an toate zilele libere ce vor acordate în acel an, înainte sau după sărbătorile legale, astfel încât bugetarii să poată beneficia de o minivacanță. 

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Zile libere rămase în 2024

Până la sfârșitul anului, bugetării vor mai avea parte de încă trei zile libere, astfel: 

  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Din păcate, atât 30 noiembrie cât și 1 decembrie vor cădea în weekend, așa că vor rămâne doar două zile de care salariații vor putea beneficia. 

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajații care sunt nevoiți să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close