Ministerul Sănătăţii a decis să ia măsuri ca astfel de situaţii să devină doar exceptii. Cum? Plătindu-i în plus pe medici să facă performanţă şi în spitalele de stat. Ideea i-a venit ministrului Cseke Atilla după o vizită în Turcia, unde un astfel de sistem funcţionează de câţiva ani.
E un dialog des auzit prin spitalele de stat unde se mai fac doar operaţiile, cele mai multe consultaţii fiind direcţionate spre cabinetele sau clinicile private.
Sistemul le convine şi medicilor şi pacienţilor. Munca şi la stat şi la privat le aduce medicilor două venituri. Unul mic, cel plătit de stat şi unul dublu, obţinut în sistemul privat.
Deşi plătesc contribuţii la stat, nici pacienţii nu se plîng că ajung tot la cabinete particulare.
Sistemul de plată diferenţiată în funcţie de performanţă, i-ar determina pe medici să aleagă între stat şi privat.
Medicii spun că e greu de căntărit în bani performanţa medicală.
Ministrul Sănătăţii spune că în Turcia a funcţionat, punctul de plecare al reformei fiind asemăntor. În 7 ani ei au reuşit să despartă apele şi de la situaţia în care 90% dintre medicii lucrau şi la stat şi la privat, acum 6% mai lucreaze în ambele sisteme.
Încă nu se cunosc criteriile după care vor fi acordate suplimentele la salariu. La turci se ţine cont însă de îngrijirea pacientului, accesul la servicii de sănătate, informarea pacientului, respectarea drepturilor lui, management, calificarea şi training-ul angajaţilor.