Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătăţii vrea să crească veniturile medicilor de familie. Ritli discută cu conducerea CNAS

Ministrul Sănătăţii vrea să crească veniturile medicilor de familie. Ritli discută cu conducerea CNAS

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 15:49 15 Mar 2012 Modificat la 15:49 15 Mar 2012
Ministrul Sănătăţii vrea să crească veniturile medicilor de familie. Ritli discută cu conducerea CNAS
Foto: bucharestcity.olx.ro
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, se gândeşte să mărească veniturile medicilor de familie prin acordarea cu circa 15% a sumelor acordate pentru fiecare persoană înscrisă pe lista acestora şi va discuta cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), potrivit Mediafax.

"Purtăm discuţii pentru creşterea valorii punctului per capita la medicii de familie, în limitele bugetare. Ar fi vorba despre o creştere de 15% a valorii punctului acordat medicilor de familie pentru fiecare persoană înscrisă pe listele lor", a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

În prezent, valoarea punctului per capita acordat medicilor de familie este de 3%.

De asemenea, ministrul Sănătăţii susţine ideea potrivit căreia bolnavii cronici pot beneficia de medicamente compensate chiar dacă nu au fost programaţi, propunere care se regăseşte în proiectul privind Normele Contractului cadru pe 2012 privind acordarea asistenţei medicale.

"Până în prezent, pacienţii cronici care nu reuşeau să se prezinte în cabinetul medicului de familie la data programată şi care refuzau reprogramarea din diverse raţiuni erau nevoiţi să plătească contravaloarea serviciilor medicale şi nu puteau beneficia de prescripţii medicale în regim compensat. Am solicitat reprezentanţilor CNAS să modifice această prevedere, astfel încât pacienţii cronici să poată beneficia de medicamente compensate chiar în lipsa unei programări", a spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit proiectului CNAS supus dezbaterii publice pe site-ul instituţiei, medicii de familie şi cei din ambulatoriu de specialitate au dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacă pacienţii solicită efectuarea serviciilor înaintea datei programate.

În aceste situaţii, medicii de familie nu vor elibera bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate.

Prin excepţie de la această prevedere, medicii de familie vor putea elibera prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate numai pentru asiguraţii cu boli cronice de pe listele proprii pentru tratamentul respectivelor afecţiuni cronice, potrivit proiectului de ordin al CNAS.

×
x close