Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, face o serie de declarații la Palatul Victoria despre construcția spitalelor regionale.
„Aș dori câteva considerente despre Spitalul Brașov. Pentru sprijinirea elaborării documentației necesare construirii Spitalului Regional de Urgență Brașov, Ministerul Sănătății a oferit Administrației Locale documentația tehnico-economică realizată în 2007-2008 pentru Brașov. În anul 2018, Administrația Locală Brașov a început o colaborare cu Banca Europeană de Construcție și Dezvoltare pentru analiza serviciilor medicale care să fie furnizate de Spitalul Regional de Urgență Brașov și identificarea unor opțiuni de finanțare, inclusiv parteneriatul public privat. În luna februarie 2019 a fost semnat acordul de cooperare”.
„Aș vrea să continui cu considerente legate de construcția celor trei spitale regionale din Iași, Cluj și Craiova, care se vor construi prin cofinanțarea UE și a Guvernului României. Pentru acuratețe aș dori să prezint cronologia evenimentelor”.
„În august 2014 avem o hotărâre de guvern prin care se dorește construcția a trei spitale cu fonduri europene. Valoarea acestor spitale a fost estimată la 100 de milioane de euro. 300 milioane de euro pentru cele trei spitale. Vreau să fac mențiunea că această estimare se referea doar la partea de construcție, fără dotare. Până în decembrie 2016 nu se întâmplă nimic. În 5 decembrie 2016 se semnează un acord de servicii de consultanță pentru pregătirea documentației necesare construcției celor 3 spitale, acord de servicii de consultanță semnat între Ministerul Sănătății și Banca Europeană de Investiții. Până în septembrie 2017, consultanții nu au luat legătura cu Ministerul Sănătății. Apoi, tot în septembrie 2017 se emite o hotărâre de guvern pentru preluarea terenului necesar construcției Spitalului Regional Iași, în octombrie 2017 pentru Spitalului Regional Cluj și Craiova. În 2018, în luna mai, a fost aprobată și hotărârea de guvern prin care se transferă o nouă porțiune de teren pentru Spitalului Regional Craiova. Sunt mai multe etape care au fost parcurse începând cu ianuarie 2018. În luna martie 2018 se definește structura medicală a fiecărui spital regional”.
În luna decembrie 2018, drafturile studiilor de fezabilitate sunt predate Ministerului Sănătății. Estimarea valorică propusă de către consultanții Băncii de Investiții este de aproximativ 400 de milioane de euro pentru un spital. Și pentru că în 2018 au fost prezentate drafturile spitalelor regionale și pentru că aveam această estimare, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene au început discuții referitoare la partea de confinanțare”.