Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Ladislau Ritli, a cerut conducerii Spitalului de Copii "Marie Curie" să verifice dacă declaraţiile dr. Cîrstoveanu apărute în cotidianul britanic "The Independent" sunt reale, precum şi contextul în care acestea au fost făcute, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis presei marţi.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a cerut managerului spitalului să ia toate măsurile necesare în acest caz.
Ministrul Sănătăţii consideră că articolul apărut în publicaţia britanică aduce prejudicii de imagine serioase atât unităţii medicale, cât şi întregului sistem sanitar românesc.
Spitalul "Marie Curie" este una dintre cele mai importante unităţi medicale pentru copii din România, în care activează un corp medical recunoscut pentru profesionalismul şi performanţele sale, se mai arată în documentul amintit.
Managerul unităţii sanitare, dr. Gabriel Smarandache, a declarat că va face o analiză a declaraţiilor dr. Cătălin Cîrstoveanu, apărute în cotidianul englez, potrivit
Agerpres.
"Am avut o întâlnire cu dr. Cîrstoveanu şi acesta neagă că a făcut afirmaţii de o asemenea gravitate. La noi sunt trataţi toţi pacienţii, avem pacienţi din toate categoriile sociale, iar acum sunt mai mulţi sunt cei fără posibilităţi. Nu cred că a plecat cineva netratat", a spus dr. Smarandache.
Corupţia este una din racilele sistemului medical românesc şi una din cauzele nivelului ridicat de mortalitate infantilă în România - este concluzia la care a ajuns un corespondent al AP, care a stat de vorbă pe această temă cu şeful secţiei Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Spitalului clinic de urgenţă pentru copii "Maria Sklodowska Curie'" medicul Cătălin Cîrstoveanu.
Cotidianul britanic "The Independent" a realizat un reportaj despre mita şi corupţia care sufocă sistemul medical din România.
Britanicii spun povestea doctorului Cătălin Cîrstoveanu care conduce o secţie de cardiologie într-un spital de copii din Bucureşti. Cu toate că secţia este dotată cu aparatură de ultimă oră, niciun copil nu a fost tratat aici timp de un an şi jumătate, de când a fost deschisă, pentru că personalul medical necesar este incomplet, deoarece directorul a interzis şpaga şi mita în spital.