Marți seară începe transferul primilor pacienți în Spitalul modular din Pipera, a anunțat ministrul Sănătății Cseke Attila.
El a mai declarat că se lucrează în continuare la operaționalizarea restului de paturi, existând încă 100 concentratoare de oxigen. Ministrul a precizat că în ședința de marți Consiliul General al Municipiului București va emite două hotărâri care vor sprijini operaționalizarea spitalului Pipera, inclusiv o rectificare bugetară care va acoperi cheltuieli necesare instituției.
Spitalul modular din Pipera are capacitatea maximă de 374 de paturi cu oxigen, dar într-o primă etapă în interior vor fi primiți doar 100 de pacienți. În prima fază personalul de la Pipera va fi asigurat de către spitalul Victor Babeș, cu 64 de persoane din care 14 medici, a mai precizat Cseke Attila.
Deocamdată nu se știe de la ce spitale vor fi aduși pacienții COVID în Spitalul din Pipera. Sigur este că vor fi pacienți care deja sunt evaluați, iar Centrul Național de Coordonare a Interventiei va stabili împreună cu spitalele cazurile transferate în noua facilitate sanitară. "Ei vin în momentul în care se știe sigur că au nevoie de oxigen", a declarat ministrul care a explicat că spitalul se bazează în principal pe acest specific al furnizării de oxigen bolnavilor COVID în stadii grave.
Până vineri vor fi operaționalizate la spitalul Colentina încă șapte paturi de terapie intensivă, respectiv încă 10 paturi pe terapie acută.
Vaccinarea, cea mai importantă formă de protecție
Cu privire la măsurile necesare pentru stoparea cazurilor de COVID, Cseke Attila a declarat:
"Trebuie să fim solidari cu noi înșine, ca și societate. Fiecare individ trebuie să înțeleagă că forma cea mai importantă de protecție și apărare în fața acestui virus este vaccinarea. Vedem exemplele din vestul Europei, vedem ce se întâmplă acolo, rata de vaccinare este cel puțin dublă față de România și trebuie să luăm exemplul lor."