Antena 3 CNN Actualitate Ministrul sănătății, întrebat dacă are încredere în vreun spital. Răspunsul surprinzător al lui Vlad Voiculescu

Ministrul sănătății, întrebat dacă are încredere în vreun spital. Răspunsul surprinzător al lui Vlad Voiculescu

2 minute de citit Publicat la 18:59 20 Dec 2016 Modificat la 18:59 20 Dec 2016
Ministrul sănătății, întrebat dacă are încredere în vreun spital. Răspunsul surprinzător al lui Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, marţi, că Floreasca este un exemplu de spital în care lucrurile au mers bine în ultimele luni şi care poate fi recomandat.

Întrebat dacă în Bucureşti sau în România sunt spitale în care oamenii pot merge cu încredere, Vlad Voiculescu a spus că, în general, oamenii nu ar trebui să evite să meargă în aceste unităţi sanitare, potrivit Agerpres.

"La spital nu merge nimeni de plăcere, ci mai degrabă atunci când are nevoie şi, atunci când este nevoie, cu siguranţă trebuie să mergem la spital. Dacă vreţi un exemplu de lucru care a mers bine în ultimele luni aş da exemplu Floreasca. Floreasca e un spital pe care îl pot recomanda, Floreasca este un spital unde există un manager care cred că şi-a făcut foarte bine treaba şi, dacă veţi vizita, de exemplu, Secţia de arşi, veţi vedea că lucrurile au fost făcute în linişte, cu bună-cuviinţă, fără conflicte majore şi fără panglici şi funcţionează", a declarat Vlad Voiculescu, într-o conferinţă de presă de bilanţ, organizată la sediul Ministerului Sănătăţii.

El a precizat însă că îşi menţine afirmaţia potrivit căreia marea majoritate a spitalelor din România ar trebui închise.

"Dacă am aplica toate regulile, atunci marea majoritate a spitalelor din România, din păcate, ar trebui să fie închise. Ce trebuie să avem grijă în continuare este ca, pe baza planurilor regionale de servicii, pe care (...) le-am finalizat, pe baza nevoilor care vor fi constatate în teren, nu în ultimul rând prin feedback-ul pacienţilor şi al personalului medical, investiţiile să fie prioritizate (...) şi banii să se ducă acolo unde este cea mai mare nevoie. Autorizaţiile sanitare de funcţionare pentru mai multe spitale vor expira la sfârşitul acestui an, Inspecţia Sanitară de Stat va merge în control la multe spitale din ţară şi va da un plan de măsuri. (...) Măsurile care vor trebui luate vor necesita un anumit fond de investiţii. (...) Aceste fonduri ar trebui să fie puse la dispoziţie cu prioritate de către Ministerul Sănătăţii şi de către autorităţile publice locale", a spus Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre fondurile europene din domeniul sanitar.

"Unul dintre punctele pe care trebuia să le abordăm în aceste ultime luni a fost îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante. Banii europeni pe care îi avem în România la dispoziţie şi anume aproape un miliard de euro pentru sectorul de sănătate, fie pentru infrastructura în sănătate, fie pentru resursa umană în sănătate, pe Programul Operaţional Regional sau Programul pentru Dezvoltarea Capacităţii Resurselor Umane, (...) depind de îndeplinirea acestor condiţii. Aceste condiţionalităţi ex-ante au fost îndeplinite şi asta prin efortul făcut din luna mai încoace de către colegii mei, (.. ) aşa încât aproape un miliard de euro va fi disponibil pentru investiţii în sănătate", a spus Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, planurile naţionale care au analizat nevoia de servicii în domeniul sanitar trebuie să stea la baza "oricăror alocări de fonduri în lunile şi în anii care urmează".

Voiculescu a amintit că sunt în pregătire proiectele pentru construcţia celor trei spitale regionale, la Iaşi, Cluj şi Craiova. "Este esenţial faptul că o să le avem pregătite şi (...) în a doua jumătate a anului viitor licitaţiile vor putea fi lansate pentru aceste trei spitale regionale", a explicat el.

×
x close