Ministrul Sănătăţii cere sancţiuni mai aspre în Codul Penal pentru cei care agresează personalul medical. Astfel, potrivit proiectului depus la Camera Deputaţilor, agresorul riscă până la 3 ani de închisoare, iar vătămarea corporală gravă va fi sancţionată cu închisoare de la 3 la 12 ani.
Pacienţii sau însoţitorii acestora care agresează medici, asistenţi medicali, şoferi de ambulanţă ar putea primi pedepse mai aspre. Ministrul Sănătăţii Cseke Atilla cere ca aceste infracţiuni să fie încadrate în Codul penal în categoria ultraj asupra autorităţilor.
Ministerul cere ca pedepsele celor care agresează personalul medical să fie mult mai aspre. În prezent dacă o persoană loveşte un medic riscă până la doi ani de închisoare sau amendă.
"(...)Noi propunem înăsprirea pedepselor, similar cu cele aplicate în cazul agresiunilor asupra funcţionarilor publici. Astfel, agresorul ar fi sancţionat cu închisoare între şase luni şi trei ani. Mai mult, prin noua prevedere legală împăcarea părţilor nu mai înlătură răspunderea penală", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
De asemenea proiectul mai prevede ca ameninţarea să fie pedepsită cu închisoare de la şase luni până la doi ani, iar vătămarea coporală gravă să fie sancţionată cu închisoare de la trei la 12 ani.
Iniţiativa ministerului vine după ce în ultima perioadă au avut loc foarte multe incidente în care personalul medical a fost agresat. La sfârşitul lunii trecute, un echipaj de pe o ambulanţă din Vaslui a fost bătut. În aprilie, două asistente medicale şi un doctor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova au fost agresate de rudele unui pacient aflat în stare gravă. De asemenea, în martie, în Ambulatoriul Cotroceni un medic psihiatru, în vârstă de 38 de ani, a fost tăiat cu un briceag de către un pacient, în timpul consultaţiei.
Antena 3