''Scopul acestor principii îl reprezintă practic creşterea accesului pacientului la tratamente moderne, la preţuri accesibile'', a precizat Bazac.
Acesta a enumerat cele opt principii importante propuse, printre acestea numărându-se încurajarea prescripţiei generice pe baza denumirii comerciale internaţionale, dar şi stabilirea preţului minim la nivel european şi eliminarea tuturor excepţiilor.
''Practic, preţul aprobat în România trebuie să fie preţul cel mai mic identificat într-un coş de 12 state membre UE în care alegem pentru fiecare medicament din aceste state preţul cel mai mic'', a explicat Bazac.
Alte principii urmărite sunt stabilirea preţului la un curs unic interbancar, eliminarea discrepanţelor din piaţă prin actualizarea preţurilor la medicamentele din producţia internă, în raport cu cele din import şi alinierea la normele europene privind concurenţa, calcularea tuturor preţurilor medicamentelor în lei, inclusiv la producător şi recalcularea anuală a preţurilor, practic o singură dată pe an.
Bazac a mai arătat că un alt principiu care va fi avut în vedere se referă la revizuirea cotelor de adaos pe întreg lanţul de distribuţie şi eliminarea diferenţelor între producătorii autohtoni şi importatori, dar şi crearea unui nou tip de parteneriat cu industria farmaceutică prin introducerea contractelor cost-volum.
''Practic preţul plătit de achizitor, de Casa de Asigurări de Sănătate, de spital, trebuie să fie corelat cu un anumit volum de vânzări, urmând ca preţul să scadă pe măsură ce volumul creşte'', a precizat ministrul Sănătăţii. El a arătat că aceste principii sunt aplicate în majoritatea ţărilor UE şi fac parte din normele pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii le indică ţărilor membre.
''Vrem să aplicăm şi în România, dar vrem să le aplicăm într-un dialog cu partenerii sociali, cu industria farmaceutică, cu Colegiul Farmaciştilor sau Medicilor. Acest lucru se va întâmpla imediat, începând de săptămâna viitoare'', a afirmat Bazac.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că, respectând principiul transparenţei, actul normativ se va afla pe site-ul instituţiei, pentru a fi supus dezbaterii publice timp de 30 de zile.
?Scopul principal: medicamentele în România trebuie să fie la preţuri transparente, la preţuri mai mici'', a conchis el.
Agerpres