Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, doamna Rovana Plumb, a semnat, în această dimineaţă, la Strasbourg, Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, numită Convenţia de la Istanbul.
Evenimentul a avut loc în cadrul reuniunii reţelei parlamentare pentru combaterea violenţei împotriva femeilor din timpul lucrărilor sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se încheie astăzi, la Strasbourg.
Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului. Prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor sunt punctele-cheie ale documentului.
În acelaşi timp, Convenţia este primul tratat internaţional care conţine o definiţie a genului şi recunoaşte că femeile şi bărbaţii nu sunt doar diferenţiaţi din punct de vedere biologic, ci că există o categorie a genului, definită social, care le conferă acestora roluri şi comportamente specifice.
De asemenea, documentul semnat astăzi de România la Strasbourg introduce o serie de infracţiuni, precum sterilizarea forţată, mutilarea genitală a femeilor sau violenţa psihică. Neincriminate până acum, acestea vor trebui introduse ca infracţiuni în legislaţiile statelor semnatare ale Convenţiei.
În ceea ce priveşte componenta de prevenire, Convenţia prevede schimbarea atitudinilor şi rolurilor, precum şi combaterea stereotipurilor care fac ca violenţa împotriva femeilor să fie acceptată, instruirea de specialişti care să lucreze cu victimele sau includerea ca disciplină în programele şcolare, la toate nivelurile de educaţie a problematicii egalităţii.
Documentul semnat astăzi la Strasbourg presupune şi măsuri clare de protecţie pe care ţările semnatare trebuie să le ia pentru victimele fenomenului violenţei fizice şi psihice. Printre acestea, înfiinţarea de servicii specializate care să ofere asistenţă medicală şi consiliere psihologică şi juridică victimelor şi copiilor lor, precum şi înfiinţarea de suficiente adăposturi pentru aceste victime.
Sub incidenţa Convenţiei intră femei şi fete din orice mediu social, indiferent de vârstă, rasă, religie, origine socială, statut de imigrant sau orientare sexuală.
În declaraţia făcută cu această ocazie la Strasbourg, doamna Rovana Plumb a afirmat că, odată cu semnarea Convenţiei de la Istanbul, femeile din România - victime ale violenţei fizice, psihice sau sexuale - nu trebuie să se mai simtă singure sau neputincioase în faţa unui fenomen criminal.
"Semnarea Convenţiei de la Istanbul reprezintă un pas firesc, pe care Guvernul României îl face pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei domestice. Milioane de femei cad pradă acestui fenomen, pe care nu ezit să-l numesc criminal", a spus oficialul român.
"În calitate de ministru mandatat de premierul României, Victor Ponta, să semnez acest act vital pentru femeile victime ale formelor de violenţă de gen, vreau să evidenţiez eforturile comune ale membrilor Guvernului României şi ale parlamentarilor noştri, care s-au luptat pentru ca România să devină unul dintre statele care semnează şi ratifică în mod prioritar acest document", a continuat Rovana Plumb.
Totodată, ministrul MFPSPV a declarat, în expunerea sa, că România îşi asumă respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor şi promovarea măsurilor active de eliminare a violenţei asupra acestora.
Convenţia de la Istanbul devine, astfel, cel mai complex instrument menit să aplice norme unitare de prevenire a unui fenomen grav şi amplu, care nu se opreşte la graniţele unui stat.
"Convenţia oferă tuturor statelor semnatare un cadru de prevenire şi de protecţie faţă de orice acte de violenţă asupra femeilor, dublat de sancţiuni ferme şi de acţiuni hotărâte împotriva celor care proliferează acest fenomen", a susţinut Rovana Plumb.
Din delegaţia României prezentă la Strasbourg mai fac parte Aurelia Cristea - ministrul pentru Dialog Social şi Ioana Cazacu - secretar de stat Departamentul pentru Egalitate de Şanse. La semnarea documentului, au mai fost prezenţi membri ai delegaţiei române ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
După semnarea documentului, ministrul Rovana Plumb a felicitat toate statele care până la acest moment au semnat şi ratificat Convenţia de la Istanbul şi a ţinut să îi asigure pe partenerii internaţionali că România va avea o politică de toleranţă zero faţă de orice acte de violenţă direcţionate împotriva femeilor.
Până în prezent, Convenţia a fost semnată de 24 de state şi ratificată de alte 11.
Ministrul român al Muncii şi Familiei a avut, de asemenea, întâlniri bilaterale cu Nils Muiznieks, comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, cu Anne Brasseur, preşedinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi cu Gabriela Battaini-Dragoni, secretar general adjunct al Consiliului Europei.
În cadrul discuţiilor au fost abordate teme referitoare la protecţia femeilor faţă de multiplele tipuri de violenţă, promovarea drepturilor grupurilor vulnerabile şi a drepturilor omului în general.