România traversează cea mai mare secetă din istorie, potrivit meteorologilor, în mod evident, agricultura este puternic lovită.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre ce soluţiile care se regăsesc în programul de guvernare PNL
"Anul acesta, din nefericire, peste criza pandemiei COVID, s-a suprapus în o parte a ţării, în Dobrogea, în sudul Moldovei, dar şi în partea Olteniei o secetă puternică extremă care nu a mai fost înregistrată în ultimii 50 de ani, cel puţin aşa ne spun specialiştii. De aceea am fost nevoiţi să acordăm sprijin pentru toţi cei care au fost păgubiţi de secetă la culturile înfiinţate în toamna anului trecut, iar acum pregătim aceeaşi schemă de sprijin pentru toţi cei care au fost păgubiţi, pentru culturile înfiinţate în primăvară, tot aproximativ 1,2 milioane hectare. Sigur, asta este o soluţie luată acum, dar trebuie să ne gândim pe viitor. Va trebui să investim consitent şi foarte repede în tot ceea ce înseamnă strategia de gestionare a apei, atât în sistemul de iriaţii, atât în sistemul de desecare drenaj, în lucrări de combatere a eroziunii solului care nu au mai fost făcute de ani de zile, în lucrări de prevenire a deşertificării, extinderea sistemului naţional anti-grindină şi creşterea precipitaţiilor. Toate acestea sunt cuprinse într-un program finanţat din planu naţional de rezilienţă şi relansare economică cu o finanţare de 6,5 miliarde euro. Banii din programul naţional strategic care până acum îi aveam pentru infrastructura secundată, o să îi dedicăm măsurii, prin care fermierii să îşi achiziţioneze echipamente de udare. Acest lucru l-am discutat deja cu asociaţiile din domeniu şi este prins atât în programul naţional strategic, cât şi în programul naţional de rezilienţă şi relansare economică'', a spus ministrul Oros.
Cum vor fi ajutaţi agricultorii
''Agricultorii ştiu. Vor fi doi ani de tranziţie. Programul naţional strategic, adică noua politică agricolă comună care se transpune în plan naţional, va începe efectiv, din 2023-2027, şi vom avea doi ani de tranziţie. Pentru aceşti doi ani de tranziţie avem alocate 2,4 miliarde euro (...) Sumele alocate pentru cei doi ani, vor fi 2.4 miliarde euro, bani europeni, şi sigur, aproape 1 miliard de euro, bani de la bugetul naţional. Şi anul acesta, subvenţiile au venit la timp pentru cei peste 830.000 de fermieri. Anul acesta dăm plata subvenţiilor şi la cei care sunt în eşantionul de control. Mai mult, am simplificat depunerea cererii unice pentru obţinerea subvenţiei, fără să mai plimbăm oamenii pe la Apia, pe la bănci, sau pe la primării'', a adăugat ministrul Agriculturii.
(...)
Vom investi în următorii doi ani, peste 200 de milioane euro în facilităţile de depozitare şi procesare
''Această măsură 4 1 am pregătit-o şi pentru perioada de tranziţie, în aşa fel încât, şi producătorii mici şi producătorii mari, şi cooperativele mai ales, să aibă facitităţi de depozitare şi procesare, prin care să dea valoare adăugată prouducţiei primare. Întradevăr este hilar să exporţi cereale boabe şi să imporţi făină şi aluat congelat. Să exporţi animale vii, şi să imporţi hrană procesată, carne şi conserve din carne. Vom modifica radical acest mod de a face agricultură, prin programul naţional strategic, în care toate aceste nevoi şi priorităţi vor fi finanţate consistent'', a dezvăluit ministrul Oros.
Ministrul Oros, despre fermele de porci
''Trebuie să ne reamintim, că în noiembrie 2019, după doi ani a evoluţiei pestei porcine africane, toată ţara, absolut toată ţara, toate judeţele erau cuprinse de această pandemie, deci toată ţara era roşie din acest punct de vedere, pentru că nu s-au luat măsuri (...) Eu cred că după ce va trece această perioadă agitată, cu toţii avem nevoie să ne aşezăm, în primul rând oamenii politici, şi să decidem ce vrem să facem cu porcul românesc. Trebuie să relansăm creşterea porcului, dar pe de altă parte, trebuie să înţelegem că toţi, şi crescătorii mari, şi crescătorii mici, şi politicienii, trebuie să respecte nişte minime reguli de biosecuritate, astfel încât, în prima fază, să scăpăm, sau să izolăm această boală, această pandemie, pentru că sunt ţări în care evoluează de 30 de ani şi este doar izolată, şi în paralel, să lansăm creşterea porcului. Până când orice măsură pe care o ia Guvernul, este transformată în mesaje cu iz electoral, niciodată nu se va putea lua o decizie aşezată şi înţeleaptă în acest domeniu'', a adăugat la final, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.