"Susțin orice reformă care se raliază la tot ce înseamnă prevederile Tratatului UE, dar nu voi semna niciodată o reformă care să mențină sau care să conducă la sărăcirea cetățenilor români.
Am avut astăzi o întâlnire de lucru cu domnul Nicolas Schmit, comisarul european pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, în cadrul căreia am discutat despre situația cetățenilor ucraineni care s-au refugiat în România, dar și despre reforme importante, care vizează piața muncii sau sistemul public de pensii, pe care România și le-a asumat.
I-am explicat domnului comisar european de ce solicit și de ce sunt imperativ când cer flexibilizarea procentului de 9,4 pentru pensii prevăzut în PNRR. Noi vorbim de sistemul public de pensii și am fost de acord amândoi că sustenabilitatea e foarte importantă.
Însă am arătat că problema sustenabilității apare în contextul în care 4-5 milioane de cetățeni români, care au fost pregătiți de România, contribuie în prezent la economiile altor state din Europa.
Acesta este principalul motiv pentru care cerem flexibilizare și am convingerea că o vom obține de la Comisie, atât în ceea ce privește procentul de 9,4, cât și termenul stabilit pentru anul 2070.
Sunt conștient că acest lucru nu se va întâmpla mâine, dar trebuie să începem negocierea și să demonstrăm de ce nu ne putem încadra în acel procent", scrie Marius Budai, ministrul Muncii, pe pagina sa de socializare.
Budăi: "Pe ultimii doi ani sunt peste 121.000 de cetățeni români care au intrat în risc de sărăcie"
"Pe ultimii doi ani sunt peste 121.000 de cetățeni români care au intrat în acest risc de sărăcie. Suntem foarte atenți la aceste cifre", a spus ministrul la B1.
Marius Budăi a explicat care sunt obiectivele strategiei privind reducerea riscului de excluziune socială.
Peste 120.000 de români în risc de sărăcie
"Toată această strategie are patru obiective strategice: asigurarea unui trai decent și combaterea acestei situații de sărăcie, vorbim de modernizarea sistemului de protecție socială, de îmbunătățirea capacității de coordonare a unor astfel de măsuri, dar și de intervenții directe asupra principalelor cauze de transmitere a sărăciei", a precizat Marius Budăi.