Ministrului Mediului a mai transmis că decizia vine în contextul unor modificări la sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL 2.0.
„SUMAL 2.0 va mai suferi modificări pentru a avea o rigurozitate şi mai mare. Implementăm noi funcţionalităţi care sunt în curs de dezvoltare la STS. Vom interzice exploatarea masei lemnoase din păduri pe timp de noapte, astfel încât să reducem şi mai mult riscul de a avea exploatări ilegale. În acelaşi timp, vom automatiza verificările la nivel de 20 de metri cubi transport prin persoane fizice, pentru că de la 20 de metri cubi în sus toţi transportatorii trebuie să devină autorizaţi.
Obiectivul nostru pentru 2022 - 2023 este să crească, cu siguranţă, cantitatea de masă lemnoasă venită din depozite. Să reducem conform legii cantităţile vândute "pe picior". Acest obiectiv trebuie să fie primordial pentru RNP (Regia Naţională a Pădurilor, n.r.), în anul 2022. Putem analiza în ce interval orar, unde s-au făcut livrările de masă lemnoasă, iar toate aceste informaţii ajută la eficientizare controlului", a declarat Tanczos.
Tánczos Barna a precizat că majorarea preţurilor masei lemnoase în ţara noastră nu este o consecință a implementării SUMAL 2.0.
„Trebuie să respingem toate acuzele la adresa SUMAL 2, care spun că SUMAL 2 a condus la majorarea preţurilor din România. Nu Sumal 2 a majorat preţurile masei lemnoase din România, ci situaţia din piaţă, situaţia internaţională.
Sunt de acord cu cei care spun că SUMAL 2 a redus considerabil marja de manevră pentru cei care transportau ilegal şi în mod automat lemnul legal probabil că e mai scump, dar legalizarea activităţii este obiectivul nostru primordial”, a explicat Tánczos Barna.