Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, vineri, că Fondul Privat de vânătoare "Dunărea 2007" din localitatea Moroieni, judeţul Dâmboviţa, se întinde pe o suprafaţă de aproape 20.000 de hectare şi are doar doi paznici, precizând că verificările corpului de control în zonă sunt în desfăşurare.
Rovana Plumb a afirmat că toate inspectoratele silvice şi de vânătoare se află în control la fondurile de vânătoare din Dâmboviţa pentru a verifica modul în care acestea au aplicat măsurile dispuse pe baza contractelor încheiate cu autoritatea centrală de mediu.
"Din primele informaţii pe care le am eu, 'Dunărea 2007', acest fond de vânătoare privat, cuprinde o suprafaţă de aproape 20.000 de hectare şi nu are decât doi paznici. Aceasta este o evaluare de etapă. Corpul de control de la Ministerul Mediului urmează, luni, să finalizeze discuţiile cu acest fond de vânătoare în cadrul controlului dispus în mod particular pe acest fond. Vreau să văd câte controale au fost realizate de către aceste Inspectorate Teritoriale de Regim Silvic şi de Vanătoare, dacă există sau nu există şi modul în care s-au monitorizat aceste fonduri de vânătoare, chiar de către ele însele, conform obligaţiilor pe care le au. Toate inspectoratele silvice şi de vânătoare se află în control la fondurile de vânătoare astfel încât să verificăm modul în care acestea şi-au aplicat măsurile dispuse pe baza contractelor încheiate cu autoritatea centrală de mediu, ceea ce înseamnă verificarea între realizări şi derogări, verificarea centrelor de asigurare a hranei", a declarat ministrul Rovana Plumb, la Moroieni.
Plumb a precizat, referitor la căutările pe care vânătorii le efectuează în nordul judeţului Dâmboviţa pentru a găsi şi împuşca ursul care a ucis un bărbat de 63 de ani din Moroieni, că ministrul Mediului nu stabileşte dacă animalul trebuie împuşcat sau capturat cu ajutorul tranchilizantelor, iar "expertiza trebuie să aparţină specialiştilor".
"Trebuie deopotrivă, ca şi autoritate de mediu, să protejăm biodiversitatea, dar, în acelaşi timp şi în mod clar, să protejăm şi cetăţenii. De aceea, utilizarea sau nu a tranchilizantelor nu o decid eu. Nu ştiu să vânez, nu am făcut vânătoare în niciun fel şi mă bazez numai pe ce îmi spun specialiştii care au expertiză în acest domeniu. Ca ministru nu pot să decid o anume procedură, dacă e cu tranchilizant sau ce tip de capturare se foloseşte. Expertiza trebuie să aparţină specialiştilor", a afirmat Rovana Plumb.
Ministrul Mediului a mai spus că este necesară înăsprirea sancţiunilor privind braconajul, iar săptămâna viitoare va prezenta în şedinţa de Guvern o propunere de act normativ care să reglementeze activitatea unor instituţii din subordinea ministerului.
"Luni am convocat la Ministerul Mediului specialişti, toate organizaţiile neguvernamentale care au preocupări în domeniul biodiversităţii, Asociaţia pentru protecţia animalelor şi, în acest context, dorim să îmbunătăţim legislaţia existentă, să înăsprim sancţiunile în ceea ce priveşte braconajul. Miercuri, vom prezenta în şedinţa de Guvern o propunere de act normativ care să reglementeze activitatea din punct de vedere funcţional şi organizatoric atât pentru Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, cât şi pentru Gardă de Mediu şi pentru inspectoratele teritoriale silvice şi de vânătoare astfel încât să avem coerenţă în abordarea politicilor", a declarat Rovana Plumb.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a fost prezenţă, vineri, la Moroieni, la Complexul Căprioara, la o instruire a primarilor din Dâmboviţa organizată de Consiliul Judeţean.
Ilie Leotescu, în vârstă de 63 de ani, a fost ucis de un urs, miercuri dimineaţă, în localitatea dâmboviţeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localităţi învecinate.
Incidentul a avut loc într-o zonă izolată, cu acces dificil, aflată în apropierea pădurii, la o distanţă de aproximativ zece kilometri de locul în care sâmbătă a avut loc primul atac al ursului, în perimetrul respectiv fiind instituită carantina în urma incidentelor de la sfârşitul săptămânii trecute.
Miercuri seară, doi bărbaţi din Moroieni care au însoţit victima în zona incidentului au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzaţiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, ei fiind audiaţi timp de mai multe ore. Joi, cei doi bărbaţi au primit interdicţie de a părăsi ţara pentru 30 de zile, decizie dispusă de magistraţii Judecătoriei Pucioasa, care nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs de către procurori la Tribunalul Dâmboviţa.
Potrivit probelor existente la dosar până la acest moment al urmăririi penale, miercuri, în baza unei înţelegeri prealabile, unul dintre bărbaţi, Mihai Marmandiu, l-a ajutat pe Ilie Leotescu să vâneze un urs, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar celălalt bărbat, Severin Marmandiu, a ascuns uneltele şi capcanele folosite pentru capturarea ursului, "contribuind, în acest mod, la zădărnicirea urmăririi penale, în cauză", se arată într-un comunicat al Ministerului Public.
Cei doi bărbaţi le-au declarat anchetatorilor că animalul a fost prins în laţ încă de marţi şi că miercuri dimineaţă s-au dus toţi trei ca să-l ucidă şi să-l transporte apoi cu o căruţă.
Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băţ în vârful căruia era un cuţit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut şi s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.
Vineri dimineaţă, aproximativ 20 de vânători au reluat căutarea ursului în zona comunei dâmboviţene Moroieni, însă operaţiunea a fost sistată din cauza ploii. Acţiunea de căutare a ursului, începută miercuri, va fi reluată sâmbătă dimineaţă, în funcţie de condiţiile meteorologice.