Ancheta va începe din oraşul Novaci şi va continua şi în celelalte localităţi din Gorj afectate de inundaţii.
Echipele de anchetă vor verifica amenajamentele forestiere, autorizaţiile de exploatare forestieră, cât şi felul în care aceste autorizaţii au fost respectate de către exploatatori.
Primarul localităţii Novaci spune că a aflat de codul roşu de inundaţii abia după ce viitura lovise comuna.
Primarul din Novaci, o localitate extrem de afectată de inundaţii, se plânge că nu a primit informările de cod roşu decât după ce viitura lovise comuna şi nu a avut cum să se pregătească.
De cealaltă parte, conducerea INGH nu vede nimic în neregulă în faptul că a dat avertizarea de cod roşu după ce viitura a lovit.
A fost scandal şi pe nisipul adus de viitură la Novaci. Localnicii vor să îl folosească la reparearea caselor, iar primăria la diguri. Oamenii s-au luptat cu poliţiştii ore în şir ca să păstreze grămezile de nisip în curte, acolo unde le-a adus apa.
Primăria a făcut însă alte planuri cu nisipul adus de ape. Va fi utilizat la construcţia digurilor şi, dacă mai rămâne, va fi adus din nou la porţile oamenilor. În niciun caz, nu e de vânzare, a ţinut să precizeze edilul comunei.
O cauză importantă a inundaţiilor devastatoare sunt defrişările masive care au avut loc în România, în ultimii 20 de ani. Curtea de Conturi a publicat anul trecut un raport de audit privind fondul forestier pentru perioada 1990-2012, iar concluzia este sumbră: peste 366.000 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal, iar paguba se ridică oficial la 5 miliarde de euro, neoficial la mult mai mult decât atât, pentru că toate calculele sunt făcute pornind de la preţul minim al pieţei.
Potrivit Greenpeace, situaţia e şi mai gravă: în România s-ar tăia peste trei hectare de pădure în fiecare oră.