Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Justiției, Tudorel Toader: Nu aş fi dat Ordonanța 13 la 11 noaptea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader: Nu aş fi dat Ordonanța 13 la 11 noaptea

o_1baoursq4i7ghvql21hod1qlc8.jpg
Foto: Agerpres
09 Mar 2017   •   09:17

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat miercuri seară, la postul național de televiziune, că nu ar putea spune dacă ar fi dat Ordonanţa 13 în aceeaşi formă, dar poate nu ar fi dat-o în acelaşi moment - "adică la 11 noaptea".

"În chip firesc, când nu sunt condiţii excepţionale, legiuitorul legiferează ziua", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a afirmat că a rămas cu o nedumerire după acest episod. "O ordonanţă de urgenţă intră în vigoare aşa abrupt (...) Eu am o mai veche părere, mi-o păstrez, şi cred că într-un viitor se va confirma că am dreptate. Adică ordonanţa să nu intre în vigoare chiar în ziua în care se publică", a indicat el.

Tudorel Toader a subliniat că se afla la Iaşi în momentul izbucnirii protestelor de stradă.

"Sigur priveam cu ochii juristului, sigur priveam cu ochii cetăţeanului. (...) Cred că amândoi vedeau bine. Pentru că ochiul juristului, cu experienţele de care spuneam, făcea o evaluare a celor două ordonanţe, ochiul cetăţeanului făcea o evaluare a reacţiei sociale, publice, a cetăţenilor, faţă de modul în care autorităţile îşi îndeplinesc acele competenţe specifice fiecăruia. (...) Concluzia juristului a fost aceea că legiuitorul are libertatea să aprecieze oportunitatea adoptării unui act normativ. Pentru că orice guvernare, orice for legiuitor ajuns să conducă destinele unui popor are un program de guvernare pe care l-au validat alegătorii şi pe care doreşte şi chiar e obligat să-l pună în aplicare. Numai că legiuitorul care legiferează pentru a-şi pune în aplicare programul de guvernare nu are chiar o deplină libertate. El este mărginit, este constrâns de limitele, de exigenţele, de valorile constituţionale", a subliniat ministrul Justiţiei.

×
Subiecte în articol: tudorel toader ministrul Justitiei
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close