Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Justiției, mesaj pentru familia lui Ionuț Gologan, condamnat la moarte în Malaezia/ Ce le spune Tudorel Toader lui Lazăr și Kovesi

Ministrul Justiției, mesaj pentru familia lui Ionuț Gologan, condamnat la moarte în Malaezia/ Ce le spune Tudorel Toader lui Lazăr și Kovesi

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 21:09 20 Dec 2017 Modificat la 21:09 20 Dec 2017
o_1c1qi376f1uu4vql1j421scp1mrs9.jpg

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a transmis părinților lui Ionuț Gologan - românul condamnat la moarte în Malaezia - să mai aibă o speranță, în privința unei viitoare soluții în acest caz.

Declarația de miercuri, de la emisiunea Sinteza zilei, vine după ce ministrul Toader a făcut o vizită în Malaezia în acest sens.

 

Despre drama familiei al cărei copil e condamnat la moarte în Malaezie. Toader a mers acolo pentru semnarea memorandumului de întelegere între cele două guverne.

”Avem colaborarea economică, culturală, educațională cu Malaezia. Anual, mii de români merg acolo pe motive turistice, dar între cele două țări nu a existat niciun act pentru cooperare judiciară. În 2012, s-a făcut un demers în acest sens, nu s-a finalizat, ceva s-a întâmplat în 2016. MAE mi-a propus să fac o deplasare în Malaezia pentru a debloca dialogul privind comunicarea judiciară. Am semnat un memorandum de înțelegere acolo”, a spus ministrul Tudorel Toader, miercuri, la Antena 3.

”Avem 3 români condamnați la moarte în Malaezia. După 7 ani, un romțn a fost eliberat.

Ionuț Gologan condamnat definitiv la moarte, a făcut cerere de grațiere, i-a fost respinsă. Alți doi români, în alt penitenciar, condamnați la moarte, au făcut recurs, așteaptă să fie judecați de curtea supremă”, a spus Toader.

Despre întâlnirea cu cei trei tineri condamnați

”A fost emoționantă. Ionuț Gologan a fost arestat când nu avea împliniți 20 de ani. E în penitenciar de 5 ani. Dacă fapta o comiteau în România, primeau o pedeapsă cu o anumită durată”.

În urmă cu cinci ani, pe 26 iunie 2012, Ionuţ Gologan a fost arestat pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, având asupra lui 1.494 de grame de metamfetamină. 

Ionuț Gologan a fost condamnat la moarte pentru fapta sa.

Mesajul lui Toader pentru familia Gologan: Aveți speranță!

”Dacă ar fi dorința mea, alta ar fi situația. Le transmit să aibă o speranță, un optimist moderat. Am reușit să stabilim relații de cooperare juridică între România și Malaezia, care până joi nu au existat. Am discutat cu procurorul general și ministrul de Justiție pentru încheierea unor tratate. Vor veni niște experți de acolo în România și vom negocia niște tratate, despre extrădare și transferul persoanelor condamnate.

Dacă cei doi vor primi pedeapsa, dar să nu fie capitală, vor putea fi aduși în țară să execute pedeapsa pe viață, dar scapă de temerea execuției capitale.

În privința lui Gologan, lucrurile mai avansate, dar nu înseamnă că nu e soluție. El e condamnat, a făcut cerere de grațiere și i-a fost respinsă. Asta nu înseamnă că nu poate reveni la o nouă solicitare. Am vorbit și cu avocatul celor trei români”, a explicat Toader.

Toader le răspunde lui Lazăr și Kovesi, care au spus că s-ar putea închide DNA

”Transpunerea directivei e o obligație a statului român. În 2001, Constituția a fost revizuită. Pe noi ne interesează ca judecatorul să fie supus legii și s-a renunțat la elemente subiective. 

Avem un nou Cod de procedură penală care vorbește despre măsurile ce pot fi luate în procesul penal, folosind 2 sintagme diferite: ”bănuiala rezonabilă” și ”suspiciuni rezonabile”.

În limita Constituției, magistratul are patru pârghii sa aplice legea”, a spus ministrul Justiției.

”Afirmația procurorului general e corectă, același lucru am spus și eu”.

Despre sesizările SIPA

”La prima emisiune la dvs, spuneam că justiția din România scârțâie din toate încheieturile și trebuie resetată. Cred și azi în ce spuneam atunci. Mai cred că sunt 10 luni de când sunt ministru și poate incomplet am încercat și parțial am reușit să aduc în prim-plan nevoia de resetare, măsurile ce trebuie luate pentru restabilirea stării de normalitate.

O parte din legile justitței le-am propus la minister. Nu e rolul ministrului Justiției să rezolve toate problemele, trebuie să genereze ideea de schimbare, astfel aș face eu o ingerință.

Despre SIPA, ani de zile s-a discutat și nimic nu s-a făcut. Noi am constatat cine a intrat în arhivă, cine a avut certificat ORNISS, dar mai departe nu putem să ne ducem. DIICOT a fost sesizat de o terță persoană, am transmis documentele spre DIICOT spre a le conexa în același dosar și să dea o soluție. Mai departe, e problema lor”, a încheiat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Despre protestul magistraților 

”Din câte știu, nu numai Curtea de Apel s-a delimitat de protest. Legea spune că magistrații nu pot realiza protest. Eu spuneam că un magistrat e un cetățean, are depline drepturi, poate să participe ca cetățean la un protest, dar nu în calitatea de magistrat, cu atât mai mult cu roba.

Forma finală e și forma inițiala care a plecat de la Ministerul Justiției. Cred că există acolo independența magistraților și răspunderea acestuia”, a spus Tudorel Toader.

×
x close