Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Justiției, somat în scandalul legilor justiției

Ministrul Justiției, somat în scandalul legilor justiției

3 minute de citit Publicat la 14:46 24 Aug 2017 Modificat la 14:46 24 Aug 2017
o_1boa0arrb4mpevk1emh5681iod8.jpg
Foto: Facebook/Tudorel Toader

Update: După CSM și DNA se arată nemulțumită de legiile justiției. Conducerea DNA a decis convocarea Adunării Generale pentru data de 31 august, astfel încât procurorii să îşi poată exprima opiniile referitoare la modificările propuse la legile Justiţiei şi la felul în care le va fi influenţată activitatea pe care o desfăşoară.

''Având în vedere situaţia de incertitudine creată după prezentarea, de către ministrul Justiţiei, la o conferinţă de presă, a unor modificări pe care intenţionează să le aducă legilor Justiţiei (Statutul magistratului, Legea pentru organizarea judiciară, Legea privind CSM), conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a decis convocarea Adunării Generale pentru data de 31 august 2017, astfel încât procurorii să îşi poată exprima opiniile referitoare la modificările propuse şi la felul în care le va fi influenţată activitatea pe care o desfăşoară în cadrul DNA'', se precizează în comunicatul citat.

Conducerea DNA a transmis o scrisoare deschisă ministrului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a semnala o serie de aspecte legate de situaţia creată după anunţul ministrului Tudorel Toader, adaugă sursa citată.

Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, numit politic, este o modificare de natură să afecteze grav independenţa procurorilor.

"Într-o primă evaluare, realizată numai pe baza prezentării făcute de ministrul Justiţiei, în lipsa proiectelor integrale, scrise, a rezultat că trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, numit politic, este o modificare de natură să afecteze grav independenţa procurorilor în exercitarea activităţii lor, în raport de factorul politic", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

DNA arată că nu a luat cunoştinţă nici anterior, nici după conferinţa de presă în care au fost prezentate modificările la legile Justiţiei, de forma scrisă a celor trei proiecte de lege pentru a avea posibilitatea de a le analiza şi de a exprima un punct de vedere fundamentat pe marginea acestora.

Mai mult, menţionează sursa citată, raportat la modificările propuse, deşi ministrul Justiţiei a afirmat că proiectele vor fi trimise spre avizare la CSM, DNA nu a fost consultată în vreun fel nici cu privire la necesitatea lor, nici referitor la impactul pe care acestea l-ar determina asupra activităţii desfăşurate de procurorii anticorupţie.

Știrea Inițială: Consiliul Superior al Magistraturii i-a solicitat joi ministrului Tudorel Toader să comunice data până la care urmează să îi transmită proiectul de modificare a legilor Justiţiei, pentru derularea procedurilor legale.

"În calitatea sa de garant al independenţei Justiţiei şi administrator al sistemului judiciar, precum şi în îndeplinirea atribuţiilor de avizare prevăzute de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat ministrului Justiţiei comunicarea datei până la care urmează ca acest proiect de modificare legislativă, împreună cu expunerea de motive, să fie transmis Consiliului, pentru derularea procedurilor legale", potrivit unui comunicat al CSM.

CSM arată, în solicitarea transmisă ministrului Justiţiei, că a luat act de expunerea făcută în conferinţa de presă de principalele modificări propuse, în calitate de iniţiator legislativ, pentru modificarea şi completarea Legilor justiţiei, răspunzând în acest fel nevoii şi dreptului la informare al societăţii, ca beneficiar al legii.

În acest context, Consiliul i-a solicitat lui Tudorel Toader transmiterea oficială a proiectului pentru cunoaşterea în detaliu a acestuia.

"Din perspectiva specificităţii acelor legi, dincolo de nevoia de informare din surse publice şi în termeni generali, la nivelul sistemului judiciar şi al instituţiilor acestuia, precum şi al corpului de magistraţi, judecători şi procurori - ca beneficiari direcţi ai acestor legi - există nevoia şi preocuparea cunoaşterii în detaliu a aspectelor tehnice şi modalităţilor de reglementare propuse în proiectul de modificare a Legilor 303/2004, 304/2004 şi 317/2004, prin comunicarea oficială a proiectului de modificare a acestui pachet de legi", se arată în solicitarea CSM.

Potrivit CSM, disciplina profesiei juridice presupune standarde de comunicare bazate pe cunoaştere detaliată şi completă, altfel se creează poziţionări instituţionale imprecise.

"Rigurozitatea şi disciplina profesiei juridice, precum şi principiile organizaţionale specifice instituţiilor din sistemul judiciar, presupun standarde de comunicare bazate pe cunoaştere detaliată şi completă a temelor în legătură cu care se comunică atât public, cât şi instituţional. Altfel, se creează premisele unor dezbateri publice, mediatice şi chiar poziţionări instituţionale - prin declaraţii publice ale reprezentanţilor instituţionali - imprecise, cu potenţial real de tensionare artificială a discursului public, de denaturare sau interpretare improprie a unor aspecte, cu consecinţe asupra activităţilor aferente procesului legislativ", se menţionează în document.

×
TOP articole
x close