Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a oferit explicații privind principalele schimbări aduse Codului Fiscal modificat miercuri prin OUG.
Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.
Comunicat al Guvernului. Care sunt principalele modificări aduse noului Cod Fiscal
Modificările cruciale decise de Guvern
Una dintre cele mai importante măsuri este reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, a spus ministrul, miercuri, la Antena 3.
Scade impozitul pentru pensiile mai mari de 2000 de lei, se reduc impozitele pentru veniturile din chirii, iar impozitul pe dividende se menține la cota actuală.
Informații despre salarii și taxe
Ionuț Mișa a declarat că s-a pus reflectorul pe subiectul privind transferul contribuțiilor sociale, neglijându-se alte subiecte din OUG.
Ce spune ministrul Finanțelor despre transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat
În 2017 avem un impozit pe venit de 16%, contribuțiile salariatului de 16,5 procente și angajator de 22,75%. În 2018, impozitul scade la 10%, contribuțiile salariatului ajung la 35%. Din contribuțiile pe care un angajat le plătește, 15 procente trec în continuare în 2018, 1,5 procente sunt eliminate, angajatorul din 22,75 procente 20 procente sunt transferate și vor fi beneficiu la salariat, rămânând o contribuție de 2,25 procente contribuția angajatorului.
Întrebat de ce a fost nevoie de aceste modificări, ministrul Mișa a spus: „S-a discutat foarte mult de motivație. Din date avem aproape 158.000 de companii care nu au plătit contribuțiile pentru angajați în cursul acestui an”.
„Este vorba de 2.100.000 de angajați”, a precizat ministrul.
Dacă cumva le scade unora veniturile, ce e de făcut?
„Am responsabilitatea necesară pentru a face lucrurile așa cum trebuie, pentru că eu ca părinte am responsabilitatea faptelor. Dacă exista riscul ca salariile să scadă spuneam de la început”, a răspunsul ministrul, la întrebarea lui Mihai Gâdea.
Potrivit ministrului, dacă mediul privat dorește să reducă salariile o poate face, dar nu are legătura cu transferul contribuțiilor. „O poate face și azi”, a spus Ionuț Mișa.
Ministrul Finanţelor Publice: Orice angajator responsabil și de bună-credință nu va reduce salariul angajatului
„Orice angajator responsabil și de bună-credință nu va reduce salariul angajatului și nu se va gândi să ia din beneficiul pe care statul îl acordă unui angajat în interes propriu. Doar un angajator care nu e responsabil poate face un astfel de lucru. Vorbim de mediul privat, pentru că la stat acest lucru e exclus”, a adăugat ministrul Finanțelor.
Ce se întâmplă cu salariile românilor în 2018
Ministrul Ionuț Mișa a explicat transferul contribuțiilor.
Sunt scutiți de la plata CAS și CASS cei care în anul precedent au obținut venituri lunare mai mici decât valoarea salariului minim.
Vezi în materialul video de mai jos cum se schimbă salariile după mutarea CAS de la angajator la angajat:
Ce se întâmplă cu impozitele
Poporul român este inteligent, iar românii care protestează în aceste zile faţă de aplicarea măsurilor de modificare a Codului fiscal ar trebui să se gândească pentru cine ies în stradă, în condiţiile în care unele companii au interesul ca anumite prevederi, în special cele care vizează reducerea evaziunii fiscale, să nu fie aplicate, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.
„Poporul român este un popor inteligent (...) Vreau să îi rog pe români să se gândească, am văzut că sunt mulţi care încurajează ieşirea în stradă, un drept al fiecăruia dintre noi, să citească această ordonanţă, să se ducă la sursă şi să se gândească dacă ies în stradă pentru interesul lor propriu sau nu cumva e o diversiune şi ies în stradă pentru interesul altora, pentru interesul unor companii”, a declarat Mişa.
Măsurile de modificare a Codului fiscal, adoptate miercuri în şedinţa de Guvern, sunt contestate atât de sindicate, cât şi de patronate.
Citiți și:
Ministrul Finanţelor, despre „supărarea majoră” după adoptarea OUG privind Codul Fiscal