Diferenţa între ce rezultă în urma noului indice de referinţă calculat pe baza tranzacţiilor interbancare este sub ceea ce este astăzi ROBOR, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Diferenţa între ce rezultă în urma acestui nou indice de referinţă, calculat pe baza tranzacţiilor interbancare, este sub ceea ce este astăzi ROBOR. Avem astăzi cred că 2,60, ROBOR la cotaţii este undeva la peste 3,2, deci este clar o scădere. Este o aplicare a acestei noi formule pentru noile credite, poate fi o aplicare pentru creditele în derulare şi atunci, pe baza acelei cereri de refinanţare, cerută de procedura bancară, pentru că nu poţi interveni - cel puţin aşa avem transmis în mod oficial de la structurile care avizează astfel de proiecte - deci pe baza unei cereri de refinanţare banca respectivă suntem convinşi că va dori să refinanţeze în baza noii formule de calcul. În caz contrar, alte bănci vor fi interesate şi atunci cota de piaţă a acelei bănci care ar refuza refinanţarea va scădea. Va fi o competiţie între bănci pentru că ăsta a fost scopul ordonanţei - să stimulăm băncile să finanţeze economia reală, în caz contrar taxa aceea li se va aplica", a precizat Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.
Precizarea sa a venit în contextul în care a fost întrebat despre faptul că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lansat o serie de observaţii pe marginea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea OUG 114, între altele şi pe tema dobânzilor medii care sunt calculate în funcţie de tranzacţiile zilnice.