Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a prezentat, la Palatul Victoria, măsurile fiscal-bugetare și în domeniul investițiilor publice.
„Vă pot da câteva exemple de ce anume se poate finanța. În domeniul infrastructurii, sănătate, centre medicale, educație, școli, grădinițe, rețea de apă, canalizare.. deci practic tot ce este nevoie și e necesar la nivelul comunității locale. Iar diferențierea dintre cele două zone de prioritate se face în principal pe motivul acela că în primul sector de activități prioritare sunt acele măsuri pentru care comunitățile locale trebuie să se conformeze față de obligațiile asumate atunci când am devenit stat membru, în special în zona de apă, canal, deșeuri, și pentru care, în cazul în care nu există conformare, statul român poate să plătească anumite penalități”, a spus Teodorovici.
„Poți să treci să finanțezi o prioritate din sectorul al doilea doar după ce ai parcurs tot ce era din prima parte de priorități”.
„Nicio comunitate locală nu poate să aibă mai mult de două proiecte în același timp”.
„Se aplică acest instrument și universităților. Cu acest instrument putem să găsim acel spațiu necesar pentru ca aceste structuri de învățământ să-și facă investițiile care să aducă o creștere a nivelului și a calității de învățământ în această zonă”.
„Un alt instrument e cel legat de fondul de finanțare a contractului de parteneriat public-privat. Știți că Guvernul a aprobat o listă de proiecte importante de infrastructură în zona de parteneriat public-privat, adică acolo unde e manifestat un interes din partea privatului”.
Teodorovici a spus și că punctul de pensie va crește, de la 1 septembrie, la 1.265 de lei, cu o mărire de 15%, în comparație cu 1.100 de lei cât va fi de la 1 ianuare 2019.