Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, este audiat și prezintă un raport în fața Comisiei Economice de la Parlamentul European.
„E esențial un efort comun și o voință politică puternică, atât din partea Consiliului, cât și a Parlamentului European. Cu siguranță vom fi și eficienți, asigurând progrese reale în multe dosare importante. O trăsătură orizontală a președinției române va fi concentrarea asupra viitorului Europei prin identificarea și crearea de oportunități pentru cetățenii europeni”.
„România, care a sărbătorit de curând 100 de ani de la Marea Unire, e una dintre țările europene care au așteptat și au visat o jumătate de secol la democrație, stat de drept și integrare în lumea liberă. Acum 30 de ani, visul acesta încă părea imposibil, iar Europa era accesibilă pentru noi doar prin cărți, muzică și emisiuni radio ascultate ilegal. A fost nevoie de sacrificii, de lupte de zi cu zi pentru a construi ceea ce istoria ne-a luat de-a lungul unei jumătăți de veac. De aceea doresc să profit de această ocazie pentru a-mi exprima prețuirea totală față de susținerea puternică pe care președintele Parlamentului European a împărtășit-o pe 10 ianuarie”.
„Astfel, primul și cel mai important mesaj pe care România îl transmite se referă la coeziunea europeană. Atenția noastră se îndreaptă spre obiectivele fundamentale ale construcției comunitare, prin asigurarea tratamentului egal între statele membre, între cetățenii acestora și menținerea unității în cadrul UE”.
Eugen Teodorovici a spus că România va pune foarte mult accentul pe proiecte din domeniul economic, financiar și fiscal.
„România va asigura o participare activă în cadrul procesului de consolidare a proiectului european și va avansa lucrările în domeniul economic, financiar și fiscal, cu scopul stimulării creșterii economice a investițiilor și sprijinirii reformelor structurale în beneficiul statelor membre și a cetățenilor europeni. Considerăm important ca UE să devină mai puternică, mai prosperă, în așa fel încât să ofere cetățenilor săi securitate, siguranță, bunăstare și posibilități de dezvoltare”.
„România asigură președinția Consiliului într-un moment în care creșterea economică la nivel european a devenit moderată. Economia UE a avut cel mai mare ritm de creștere din ultimul deceniu în anul 2017, iar prognoza este încă încurajatoare, în ciuda unor pierderi inevitabile de ritm. Cu toate acestea, riscurile în sensul scăderii au sporit pe fondul unor tensiuni comerciale, o schimbare în direcția politicilor protecționiste, tulburări geo-politice, vulnerabilitățile financiare aferente. Nu ne permitem să fim impasibili. Trebuie să facem UE mai puternică”.
Ministrul a prezentat care sunt obiectivele României pe perioada cât deține președinția Consiliului UE.
„Obiectivele noastre generale sunt de a promova convergența economică și socială și de a îmbunătăți funcționarea pieței unice. Ne vom concentra pe reducerea decalajelor dintre regiuni și diferite categorii socio-economice pentru a întări coeziunea economică și socială la nivelul UE”.