Antena 3 CNN Actualitate Ministrul de Finanţe prezintă bugetul la Antena 3: "Este un buget robust, realist"

Ministrul de Finanţe prezintă bugetul la Antena 3: "Este un buget robust, realist"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 22:17 11 Feb 2021 Modificat la 22:17 11 Feb 2021
o_1eu9bqel01p1h1cjc4uv10huugjb.jpg

Întrebat de Mihai Gâdea, ce înseamnă un venit în România care să îţi asigure un trai decent ministrul de Finanţe a precizat că acesta depinde de aşteptările fiecărei persoane şi de categoria din care face parte.

"Venitul în România ca ţară nou stat membru şi în nişte condiţii, dată fiind criza economică şi pandemică, nu pot să zic altceva că nu este nici pe departe de un venit în media europeană, deci nu vorbim nici de un venit în media noilor state estice.

Cu toate acestea premisele pe care le avem de creştere şi de relansare a economiei reprezintă baze bune pentu revenirea României pe un traiect sustenabil ceea ce va însemna şi prosperitate

Pentru anumiţi oameni un venit bun poate să însemne mii de euro, pentru alţii o creştere cu o 100 de euro poate să însemne foarte mult, depinde de categoria socială despre care discutăm, despre aşteptările fiecăruia.

Este un buget al relansării, este un buget robust, realist care ne aduce pe traiectul de creştere a economiei", a spus ministrul Finanţelor la Antena 3

Întrebat dacă este obligat să taie în diverse domenii cheie, bugetul mai poate fi considerat unul al relansării, ministrul de Finanţe recomandă să fim realişti în direcţia în care vrem să ne îndreptăm.

"Nu există altă cale. Deficitul bugetar la care am ajuns necesită clar ajusări că am ajuns la aproape 10% în contextul pandemiei, 9.8% în anul trecut. Ca atare, evident, această ajustare ne-am promis să o facem suficient de mare şi credibilă, fără să umblăm la anumite zone care ar putea să pericliteze relansarea. Fără să umblăm la investiţii", a mai spus ministrul Finanţelor

Întrebat care este greşeala cea mai mare pe care noi nu trebuie să o mai facem niciodată, ministrul Finanţelor a precizat că la momentul în care s-au stabilit veniturile ele nu s-au analizat în profunzime în structură. Nu s-a analizat impactul în fiecare categorie mai ales că în spatele fiecărei cifre sunt oameni.

"Diferenţa fundamentată dintre momentul de atunci şi momentul de acum este că momentul de faţă suntem pregătiţi, există un program de relansare şi este un program european de relansare, avem un mecanism de rezilienţă de 30 de miliarde de euro pentru România, de 670 miliarde de euro pentru întreaga Uniune, care este special conceput să facă Europa să treacă mai uşor prin această criză, inclusiv România.

Întotdeauna când, orice ţară parcurge o criză şi apar aceste probleme de deficit bugetar, ele trebuie compensate prin împrumuturi. Asta este o regulă.

Diferenţa unde survine, cât de bine te pregăteşti pentru o criză, cât de bine reuşeşti în avans să gândeşti şi să te aştepţi că oricând poate veni o criză.

Acest efort nu este al unui guvern ci al unei întregi clase politice pentru că oricând ţara trebuie să facă faţă unei crize economice şi asta însemnă un comportament prudent. Atunci când ai resurse le economiseşti", a mai spus ministrul Finanţelor.

Întrebat apoi cât de pregătiţi suntem pentru această criză financiară, ministrul Finanţelor a precizat că din discuţiile cu Comisia Europeana se merge într-o zonă prudentă.

 

 

×
x close