România nu poate acţiona juridic împotriva Gazprom pentru reducerea livrărilor de gaze, deoarece companiile care importă gaze în ţara noastră sunt apropiate ruşilor, a explicat, miercuri, ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un interviu acordat RFI.
Contractele de import ale companiilor româneşti nu sunt încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.
„Din punct de vedere juridic, putem să facem foarte puţin, deoarece contractele sunt între Gazprom Rusia şi anumite companii care operează pe piaţa din România, care sunt tot Gazprom sau sunt foarte apropiate de Gazprom”, a spus Nicolescu, citat de Agerpres.
Declaraţia ministrului vine în contextul în care Gazprom a redus vineri livrările către România cu 5%, a anunţat noi reduceri, pentru ca ulterior să reia livrările la parametri normali, fără a preciza însă ce se va întâmpla începând de vineri.
„Este un comportament care va duce la pierderea încrederii europenilor în Gazprom ca un furnizor de gaz sigur şi pe termen lung”, a mai precizat Nicolescu.
În opinia ministrului delegat pentru Energie, „nu este în interesul nimănui ca energia să devină în vreun fel o armă utilizată politic”.
„Cei care încearcă lucrul acesta şi care se gândesc la acest lucru probabil pe termen mediu şi lung vor avea de pierdut. Eu am mare încredere într-o reacţie unită a UE în faţa unei astfel de situaţii. Mă bucură implicarea comisarului pentru Energie şi a directorului general responsabil de domeniul energetic din cadrul Comisiei Europene şi sper că, până la urmă, raţiunea va câştiga şi Europa nu va fi pusă în faţa unei crize a gazelor”, a spus Nicolescu.
Marţi,
Răzvan Nicolescu a reafirmat că România are suficiente stocuri de gaze pentru perioada de iarnă, iar importurile de gaze ruseşti sunt nesemnificative, astfel încât sistarea livrărilor de gaze ruseşti nu va avea efecte asupra consumatorilor.
În acest moment, România are în depozite 2,5 miliarde de metri cubi de gaze şi va avea 2,8 miliarde la sfârşitul ciclului de înmagazinare, faţă de 1,8 miliarde mc, cât a estimat Autoritatea de Reglementare că este suficient pentru această iarnă.