Acuzaţiile de plagiat la adresa prospătului ministru al Educaţiei, Ioan Mang, au adus din nou în atenţie subiectul furtului intelectual. Publicaţia
Ghimpele face o analiză a celor mai importante astfel de cazuri din ultimii zece ani. Acest gen de controverse compromit grav imaginea mediului academic românesc şi afectează nedrept şi reputaţia unor specialişti.
Pe numele actualului ministru al Educaţiei, Ioan Mang, au fost depuse cinci acuzaţii de plagiat la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Toate acuzaţiile au apărut după ce Mang a devenit ministru. Una dintre ele a venit chiar de la liderul PDL, Emil Boc. Ministrul susţine că este victima unui atac politic.
Un alt caz controversat este cel al medicului Ionel Sinescu, suspectat că a publicat o lucrare plagiată după două tratate internaţionale din domeniul urologiei. Doctorul a contrazis vehement toate acuzaţiile.
Instituţia abilitată să judece cazurile de plagiat, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, a evitat să dea un răspuns în cazul persoanelor cunoscute care au fost acuzate de furt intelectual, scriu jurnaliştii de la Ghimpele. Şi atitudinea celor care fac sesizările este diferită în funcţie de situaţie. Spre exemplu, fostul ministru PDL al Educaţiei, Cătălin Baba, cel care astăzi îl atacă vehement pe Ioan Mang, a fost suspect de tăcut în raport cu sesizările făcute în cazul Sinescu.
Cazul profesorului Mircea Beuran este un alt celebru caz de plagiat. Medicul a fost acuzat în 2003 că lucrarea sa „Ghidul medicului de gardă" era, de fapt, o traducere a unui Ghid medical internaţional.
După o anchetă detaliată a Colegiului Medicilor şi o amplă reacţie publică, Beuran şi-a pierdut portofoliul ministerial şi, pentru o scurtă perioadă, chiar şi dreptul de a-şi exercita funcţia de profesor universitar.