Peste trei milioane de elevi încep, luni, cursurile. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a fost prezent, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 56 din Capitală, alături de elevii care încep un nou an şcolar.
Ministrul le-a mulţumit profesorilor, pe care i-a criticat foarte mult în ultima perioadă.
"Pentru cadrele didactice - vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut anul trecut, pentru ce faceţi de ani de zile şi vă asigur că Ministerul Educaţiei vă este alături. Declar, aşadar, deschis acest an", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
În discursul său, demnitarul i-a îndemnat pe părinţii elevilor să fie alături de şcoală.
"Invit pe părinţi să se implice în viaţa şcolii. Doar printr-un parteneriat real şi corect între şcoală şi părinţi, putem avea un învăţământ de calitate", a spus ministrul Funeriu.
Nu în ultimul rând, el a urat bun venit elevilor din clasa I şi le-a urat succes tuturor celor care au revenit în clase.
Intonarea Imnului naţional, dictarea la liceu şi orele de vocabular - principalele schimbări din învăţământElevii s-au conformat încă din prima zi de şcoală cerinţelor ministerului şi au cântat Imnul naţional. Din acest an, cursurile încep în fiecare zi cu intonarea Imnului de stat, "Deşteaptă-te, române!". Decizia a fost luată de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, după ce Traian Băsescu s-a arătat nemulţumit de intonarea greşită a Imnului la inaugurarea stadionului naţional.
Aceasta este una dintre schimbările cu care a început noul an şcolar. De asemenea, tot de acum, elevii de liceu vor da dictare. Pentru că tot mai mulţi tineri nu ştiu să scrie, să citească şi, mai ales, să înţeleagă ce au citit, Ministerul Educaţiei a pregătit câteva măsuri. Printre ele, orele de lectură şi de vocabular.
Pe ministrul Educaţiei nu l-au amuzat foarte tare perlele de la bac, de anul acesta.
"Avem date care nu sunt foarte bune în ceea ce priveşte competenţele de lectură şi mai ales avem date alarmante în ceea ce priveşte analfabetismul funcţional. Copiii care ştiu să citească, dar au dificultăţi în reproducerea a ceea ce citesc", a spus ministrul Daniel Funeriu.
La clasele primare va fi câte o oră de lectură pe săptămână, iar elevii din ciclul gimnazial îşi vor exersa vocabularul nu doar la orele de română, ci şi la matematică, geografie sau fizică. În plus, revine vremea dictărilor.
Ministrul Funeriu vrea ca elevii să fie evaluaţi încă de la începutul şcolii. Evaluările, cu subiecte unice, vor fi mai concludente decât notele de la clasă. În urma acestor testări, părinţii elevilor care se pregătesc de bac vor şti exact în ce stadiu se află copiii lor. Iar Ministerul mai are o noutate. Până la sfârşitul semestrului I, toate şcolile vor trebui să pună la punct un sistem de monitorizare a prezenţei.
Şi preşcolarii trăiesc luni emoţiile primei zi la grădiniţă. Prinderea unui loc la o grădiniţă de stat a fost însă o aventură. Părinţii au făcut eforturi supraomeneşti ca să îi poată înscrie la o grădiniţă de stat, pentru că locurile au fost prea puţine, aşa cum ne-am obişnuit deja.