În cadrul discuției la care au luat parte omologi din statele menționate, s-a propus renunțarea la măsura carantinării pentru 14 zile a turiștilor. Deși cele trei state au încheiat un acord, poziția României a rămas precaută, fără să își ia un angajament în acest sens.
„România are totuși o poziție specială, pentru că hotărârea de declarare a stării de alertă trebuie aprobată de Parlament. După aprobarea acestei legi putem lua în calcul deschiderea sezonului turistic și când se va deschide sezonul turistic. Ce este cert este că la sfârșitul săptămânii vom putea avea o primă evaluare a primei săptămâni după starea de urgență. Dacă aceasta va fi pozitivă, sigur că putem să discutăm și de turism, și de deschidere de terase. Dacă, în schimb, evaluarea din punct de vedere sanitar ne va spune că, din contră, numărul cazurilor nu a scăzut, trebuie să ne gândim foarte bine ce măsuri vom lua. Haideți să mai așteptăm câteva zile”, a declarat Virgil Popescu, la Digi24.
România abordează cu prudență turismul în țările vecine
„Nu cred că granița cu Bulgaria este închisă, cine dorește să plece poate să se ducă. Dar ce doreau colegii noștri bulgari, sârbi și greci era un protocol între cele patru sate, în așa fel încât circulația turiștilor să se desfășoare fluidizat. Noi înțelegem preocupările lor, le împărtășim, dar sănătatea populației este mult mai importantă decât a da rapid drumul la circulație. Nu avem toate datele, haideți să mai așteptăm câteva zile”, a spus ministrul.
Virgil Popescu consideră că românii vor prefera destinațiile din țară în acest an
„Ce doreau colegii bulgari şi greci era un protocol ca circulaţia să se desfăşoare fluidizat între cele 4 state. Înţelegem preocupările, dar siguranţa cetăţenilor români este mai importantă decât a da drumul la o situaţie de circulaţie care nu este bine evaluată. Hai să mai aşteptăm câteva zile. Haideţi să avem o evaluare şi la nivel european. Cred că cetăţenii români vor prefera în acest an turismul românesc. Cred că trebuie să ne concentrăm pe turismul românesc, ca cetăţenii să se simtă în siguranţă. Eu cred că cât de curând vom putea vorbi de turism într-un mod organizat şi în siguranţă în România”, a mai spus Popescu.