"Ne aşteptăm din partea Comisiei Europene la generarea unui răspuns european comun la situaţia creată. În contextul actual (contextul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia- n.red.), România este pregătită să facă faţă oricărei situaţii care ar putea apărea în aprovizionarea cu gaze naturale", a afirmat Nicolescu, în cadrul unei conferinţe telefonice dintre miniştrii europeni ai Energiei şi comisarul european pe energie, Gunther Oettinger.
România importă gaze ruseşti prin doi intermediari agreaţi de grupul rus Gazprom, iar gazele destinate pieţei româneşti tranzitează teritoriul Ucrainei.
Peninsula Crimeea din sudul Ucrainei a fost alipită Rusiei la sfârşitul lunii martie, în urma unui referendum. Recent, preşedintele rus Vladimir Putin a trimis o scrisoare adresată liderilor ţărilor care cumpără gaz rusesc, în care îi informa despre situaţia cauzată de datoria Ucrainei şi despre consecinţele pe care aceasta le-ar avea asupra relaţiilor dintre UE şi Rusia.
"Grupul rus Gazprom va fi nevoit să treacă la plata în avans pentru livrările de gaze destinate Ucrainei, iar, în cazul în care condiţiile de plată nu vor fi respectate, livrările de gaze pot fi oprite sau limitate", a atras atenţia Putin, propunând soluţionarea problemelor economice ale Ucrainei "pe picior de egalitate cu partenerii europeni".