Marcel Vela a spus că le mulțumește celor care au sărbătorit Paștele la sfârșitul săptămânii trecute cu responsabilitate și, ținând cont de numărul mare de români care va sărbători Învierea Domnului la sfârșitul acestei săptămâni a luat decizia de a ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Luminii Sfinte.
„Am considerat că este necesar să vă prezentăm acordul semnat astăzi între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhia Română. Am avut în vedere că foarte mulți români vor sărbători Sfintele Paști la sfârșitul acestei săptămâni așa cum și confrații noștri de alte confesiuni au sărbătorit Învierea Domnului acum două zile cu multă responsabilitate și înțelepciune, lucru pentru care în calitate de ministru al Afacerilor Interne, le mulțumesc public.
Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul răspândirii infecției cu noul coronavirus Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși.
Pentru a oferi și o alinare spirituală tuturor celor care trec în prezent prin momente grele vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Sfintelor Paști cât și a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii”, a spus ministrul Marcel Vela.
Ce trebuie să știe credincioșii ortodocși:
- Pâinea binecuvântată va fi împărțită credincioșilor vineri, 17 aprilie și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul 7.00 – 17.00, în toate parohiile de către angajații bisericii și voluntari.
- În declarația pe proprie răspundere, credinciosul va face precizarea pentru „ridicarea luminii Paștelui” și va face scrie adresa bisericii .
- Angajații parohiei și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale pe perioada distribuirii Paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.
- Pentru credincioșii bolnavi, Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paște, cu respectarea normelor de protecție.
- Distribuirea Luminii Sfinte, adusă de la Ierusalim, se va face sâmbătă de către voluntarii Parohiilor și echipajele de ordine publică și patrulelele sub coordonarea MAI, aflate în misiune.
- Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația. În acest sens, doi sau trei locatari pot oferi Lumina Sfântă luată de voluntari
Marcel Vela a declarat, marți dimineață, că prelungirea stării de urgenţă depinde de numărul de îmbolnăviri cu COVID-19, dar şi de atitudinea românilor privind măsurile de igienă personală şi nu poate fi anunţată o estimare corectă a perioadei.
„Sunt pure analize individuale, personale, estimative, evaluări. Cei care decid cât va fi stare de urgenţă, până când vor fi sau nu restricţii suntem noi, toţi românii”, a spus, marți, ministrul Marcel Vela, la Azuga.
De asemenea, Marcel Vela a declarat că dacă românii nu vor respecta regulile impuse, restricţiile vor fi menţinute mai mult timp.
„Dacă noi nu respectăm aceste reguli şi infecţia va fi tot mai mare şi vor fi cazuri tot mai multe, evident că nu vom putea spune gata, s-a terminat starea de urgenţă”, a mai spus sursa citată.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, măsurile incluse în decretul privind prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile.
Astfel, în domeniul Educaţiei, şcolile rămân închise şi se suspendă toate activităţile didactice care presupun prezenţa fizică în instituţiile de învăţământ, iar activităţile se vor desfăşura online.
În Justiţie, activitatea de judecată continuă numai în cauzele de urgenţă deosebită.
În Sănătate, preţurile la medicamente şi aparatură medicală vor fi plafonate.
În domeniul Transporturilor, Guvernul stabileşte condiţiile pentru asigurarea serviciilor de transport, de călători şi de marfă.
O altă măsură se referă la plafonarea preţurilor la alimentele de strictă necesitate, la serviciile de utilitate publică, precum energie electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate ori carburanţi şi medicamente.
„Am adăugat în decret, însă, o menţiune specială pentru situaţia în care se va constata o scădere a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pe pieţele regionale. În acest caz, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte în preţul plătit de consumator”, a mai afirmat preşedintele României.
Klaus Iohannis dă asigurări că Guvernul va asigura securitatea alimentară a cetăţenilor prin continuarea aprovizionării, producţiei, procesării, transportului şi furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, prelungirea stării de urgență în România pentru încă 30 de zile, el spunând că nu există semne de încetinire a epidemiei, iar „numărul persoanelor infectate și decesele provocate cresc zilnic într-un ritm altert”.
"Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare (...) ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar. Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital. Altfel, vom avea un val de îmbolnăviri foarte mare”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă.
Încă 246 de noi cazuri de coronavirus au fost înregistrare în România în ultimele 24 de ore, astfel că bilanţul a ajuns în acest moment la 6.879 de cazuri de persoane infectate şi 346 de decese, arată ultima informare de marţi a Grupului de Comunicare Strategică.