Antena 3 CNN Actualitate Ministrul de Interne din Republica Moldova, despre o lovitură de stat pusă la cale de ruși: "Miza este destabilizarea şi vulnerabilizarea țării"

Ministrul de Interne din Republica Moldova, despre o lovitură de stat pusă la cale de ruși: "Miza este destabilizarea şi vulnerabilizarea țării"

Într-un interviu exclusiv pentru Anntena 3 CNN, Ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco, explică cine ar fi cei implicați în organizarea unei lovituri de stat la Chișinău.

BeFunky-collage - 2022-11-05T214940.554
de Berta Popescu    |    05 Noi 2022   •   21:56

"Pentru noi contează foarte mult că frații de peste Prut sunt cu ochii pe noi și se interesează de ce se întâmplă la noi acasă.

Situația în continuare este foarte volatilă. Înțelegem și înregistrăm o realitate conform căreia provocările vor crește doar în intensitate.

Ceea ce se întâmplă în ultimele zile doar demonstrează că aceasta este o realitate să fim în continuare pregătiți 24/7.

Așa-zisele proteste nu sunt decât un set de acțiuni bine orchestrate, bine ordonate, care sunt țintite asupra societății, asupra politicului, de a provoca destabilizări și a insista pe schimbarea cursului democratic.

Ori arestările care au fost desfășurate în dimineața zilei de ieri și urmare și a perchezițiilor unde au fost reținute 8 persoane şi unde s-au ridicat probe  demonstrează că acestea erau implicate în măsuri de recrutare, identificare, transportare, organizare, ghidare a unor grupuri, inclusiv de tineri sportivi și nu doar care să o pună rezistență forțelor de ordine, inclusiv prin aplicarea violenței.

Au fost ridicate sute mii de lei, iar ipoteza este că aceste sute mii de lei urmau să ajungă în buzunarele celor care vor opune această rezistență și violență.

Înscrisuri care demonstrează că se dorea o acționare foarte organizată, conform unor scheme prestabilite, inclusiv conform unor scheme care să demonstreze instaurarea unor pseudo-autorități care să țină sub control țară.

Cine orchestrează acest acţiuni împotriva Republicii Moldova? 

În spatele acestor acțiuni și manifestații stau penalii fugari care încearcă să evadeze de justiție. Desigur că acționează mână în mână cu anumite partide. Moscova la fel, vedem că este în spate.

Miza este destabilizarea șubrezirea stabilității Republicii Moldova, vulnerabilizarea țării, societății, autorităților prin mai multe acțiuni, inclusiv prin propagandă, prin știri false, prin blocarea business-ului, prin discreditarea autorităților, conducătorilor, inclusiv a forțelor de ordine, pentru a obține o țară slăbită și a o folosi drept monedă de negociere în spațiul european.

Acționăm prin schimb de informații cu partenerii internaționali pentru a înțelege mai bine tabloul de securitate în țară și în regiune și astfel și înțelegem cât de vulnerabilă este situația, motiv pentru care suntem în continuare pregătiți pentru toate scenariile, avem și planuri de contingență pentru a interveni unde va fi nevoie.

Iar forțele de ordine îşi vor face datoria și orice acțiune de subminare, orice acțiune subversivă împotriva statului va fi pedepsită corespunzător.

Ceea ce este evident că este exploatată această sărăcire a populației, este exploatată situația de majorare galopantă a prețurilor, apoi șantajul energetic impus de către Rusia.

Totul duce spre a crea acel fond care să fie exploatat pentru a îndrepta populația împotriva autorităților.

Și alți penali fugari sunt parte din acest joc bine orchestrat. Ne dăm seama, bine, acționăm corespunzător, inclusiv în cadrul mai multor investigații. Suntem în continuare pe linia întâi la datorie.

Câte nevoi are Republica Moldova în acest moment de ajutor, mai ales din punct de vedere energetic?

Mai întâi de toate, trebuie să înțelegem că de 30 de ani Republica Moldova a fost 100 % dependentă de resursa externe, și anume Moscova.

Asta și a fost politica guvernărilor anterioare în relația pe care au avut-o cu Moscova.

Și exact aceasta este cea mai mare vulnerabilitate și miza în ceea ce privește vulnerabilizarea țării impusă de către Moscova.

Acest șantaj energetic este resimțit pe întreg teritoriu sau continentul european la care adăugăm și atacurile cu rachetele rusești asupra infrastructurii electrice din Ucraina, la fel aprofundează această vulnerabilitate.

Motiv pentru care în dialogul extern cu țările partenere democrate a autorităților de la Chișinău, vorbim despre diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică sau gaze.

Desigur că purtăm cele mai active discuții cu România și mulțumesc pe această cale României, pentru că ne este aproape.

Vulnerabilitatea depinde de la zi la zi cum o vedem, pentru că, așa cum am spus, situația este volatilă.

Un singur lucru stabil în relația cu Moscova este instabilitatea. Nu cunoaștem cu certitudine cum va fi decizia de mâine sau poimâine dacă se vor ține de angajamentele semnate sau agreate. Tot mai mult primim acest ajutor și din partea României.

România ne-a ajutat să intrăm și pe alte piețe europene, de exemplu cea din Olanda.

Vom cumpăra la prețuri mai mari, dar asta este costul pe care ni-l asumăm ca să rupem această dependență și să construim o țară liberă și democrată.

Republica Moldova se teme de un blackout în aceste momente?

Este evident ca toți cei care trăiesc astăzi într-o lume modernă să fie la un moment dat deconectați în întregime.

Deci nu ține doar de moldovenii de la noi, ține de toată populația pe continentul european sau toți cei afectați.

Înțelegem că acesta poate fi cel mai sumbru scenariu. Motiv pentru care am și realizat și continuăm să realizăm măsuri necesare pentru a evita acest scenariu. Și în primul rând este economisirea.

Am început cu un set drastic de măsuri. Tot mai multă populație și business și autorități conștientizează. Deja am realizat mai multe succese în ceea ce privește economisirea.

Vom merge în continuare pe aceste măsuri, iar în paralel vom negocia cu țările partenere pentru a aduce energie sau gaze și a evita acel scenariu de blackout.

Cum economisește Republica Moldova energie

Deja de mai multe săptămâni am intrat într-o altă realitate în ceea ce privește funcționare a instituțiilor statului.

Reducem mult din consum. Cel mai simplu lucru nu ne folosim de toate becurile, nu ne mai folosim de lift. Mai scoatem din priză toate încărcătoarele, setăm temperatura 19 grade, stingem calculatoarele atunci când nu sunt utilizate, am stins iluminatul decorativ, revedem modul cum sunt iluminat astăzi străzile. Dacă putem intervenit cu un alt regim.

Tot mai multe gospodării casnice la fel își revizuie modul cum iluminează casa. Deci toți conștientizăm că este necesar să facem un front comun ca să trecem peste această perioadă și vom învăța inclusiv cum să raționalizăm.

Resursa cea mai importantă este independența și libertate", a mai spus ministrul de Interne din Republica Moldova într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN care poate fi urmărit, pe larg, în materialul video de mai sus. 

×
Parteneri
x close