Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, se află într-o ofensivă diplomatică. După vizita de la Chişinău şi Kiev, din luna ianuarie, şi prestaţia lăudabilă pe care a avut-o la Roma, cu omologul său italian Fraco Frattini, vineri Cristian Diaconescu este la Moscova. Un maraton diplomatic de aproape 10 ore. Vizita survine într-un context delicat al relaţiilor dintre cele două ţări.
Cristian Diaconescu se va întâlni la Moscova în cursul serii cu omologul său, Serghei Lavrov. La prânz va susţine un discurs despre relaţiile dintre România şi Rusia după extinderea Uniunii Europene din 2007 la Academia Diplomatică a Ministerului rus al Afacerilor Externe. Vizita la Moscova a şefului diplomaţiei române survine la două zile după anularea vizitei preşedintelui României în Ucraina.
Cotidianul Pravda, fostul oficios al comuniştilor sovietici, astăzi purtător de cuvinte al administraţiei Rusiei, scria că anularea vizitei şefului statului român s-ar fi petrecut din cauza pretenţiilor României la o parte din teritoriul ucrainean, referire la Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţei. Pravda nu uită să amintească în context despre problemele teritoriale ale României cu Ucraina.
Contextul în care Cristian Diaconescu merge la Moscova punctează cinci ani de relaţii tensionate între Bucureşti şi Moscova. În 2005, preşedintele Băsescu mergea la Moscova şi declara că modelul său politic este Vladimir Putin. Un an mai târziu, îşi schimba radical discursul şi vorbea de Marea Neagră, lac rusesc.
Anul trecut, cu doar câteva zile înainte de summitul NATO, Traian Băsescu declara, la o întâlnire informală cu jurnaliştii, că nu a dorit să îl invite pe preşedintele Vladimir Putin la Bucureşti dar că ar fi fost forţat de conducerea NATO să facă acest lucru.
În timpul vizitei lui Putin la Bucureşti, Băsescu a anunţat chiar o vizită pe care urma să o efectueze în septembrie anul trecut la Kremlin. Numai că la Moscova s-a schimbat puterea. Iar noul preşedinte Dimitri Medvedev a comunicat părţii române că nu a adresat nici o invitaţie omologului său român. A urmat criza gazelor în care Traian Băsescu a pus mâna pe telefonul roşu şi l-a sunat pe premierul Vladimir Putin.
Ca atare, vizita lui Cristian Diaconescu pare mai degrabă doar un pas spre dezgheţarea relaţiilor cu Rusia, în timp ce Moscova a dat câteva semnale în ultimele zile care îl pun pe Cristian Diaconescu şi România într-o poziţie de inferioritate.
Antena3